Cumhurbaşkanı Erdoğan: Özel'in ziyareti iktidar ve ana muhalefet arasında olumlu bir gelişmedir Cumhurbaşkanı Erdoğan: Özel'in ziyareti iktidar ve ana muhalefet arasında olumlu bir gelişmedir

Kolon ve rektum kanseri, her iki cinsiyette de sıkça görülen ve yaşamı tehdit eden kanserler arasında üçüncü sırada yer almaya devam ediyor. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Neşet Köksal, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl yaklaşık 1 milyon 800 bin kişinin bu hastalığa yakalandığını ve yaklaşık 900 bin kişinin yaşamını yitirdiğini ifade etti.

Kolon Ve Rektum Kanseri 01

Genç Yetişkinlerde Artan Risk

Özellikle 50 yaşından sonra görülme sıklığının arttığı bu hastalık, genç yetişkinlerde de endişe verici boyutlara ulaşıyor. Prof. Dr. Köksal, son araştırmaların, 1980'lerden sonra doğan gençlerde kolorektal kanserlerin artış gösterdiğini ortaya koyduğunu belirtti. Özellikle rektum kanseri vakalarının üçte birinin 55 yaş altında görülmesi, tarama yaşının yeniden düşünülmesini gerektiriyor.

Tgrgtrgtrgrtg

Türkiye'de Durum Nasıl?

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, ülkemizde 2018 yılında yaklaşık 20 bin kişiye kolon ve rektum kanseri teşhisi konuldu. Prof. Dr. Neşet Köksal, bu hastalığın genetik ve çevresel faktörlerden etkilendiğini vurgulayarak erken teşhisin hayati önem taşıdığını belirtti.

Risk Faktörleri ve Önlemler

Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Neşet Köksal, yaş, aile öyküsü, beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzının kolorektal kanser riskini etkileyen faktörler olduğunu söyledi. Beslenme alışkanlarının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Köksal, sağlıksız beslenmenin ve hareketsiz yaşamın kanser riskini artırdığını vurguladı.

Jujıkıkık

Erken Teşhis Hayat Kurtarır

Prof. Dr. Köksal, kolon kanserinde erken teşhisin tedavi başarısını önemli ölçüde artırdığını belirtti. Tarama testlerinin çeşitliliği ve doğru hedef kitleye ulaşması gerektiğini vurgulayarak, kişiselleştirilmiş tarama algoritmalarının geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Belirtiler ve Tedavi Yaklaşımları

Kolon ve rektum kanserinin belirtileri arasında rektal kanama önemli bir yer tutuyor. Prof. Dr. Köksal, tedavi yaklaşımlarının hastalığın evresine ve hastanın genel durumuna göre belirlendiğini söyledi. Cerrahi müdahalenin önemine değinen Köksal, günümüzde laparoskopik cerrahinin avantajlarından bahsetti.

Kaynak: FATMA SEDA CAN