KÖYDES projesi, genel amaç olarak içme suyu ve yol gibi sorunları olan ya da bu hizmetlerin yetersiz olduğu köylerin altyapısını iyileştirmeyi hedefliyor. Bu doğrultuda köy yollarının standardının yükseltilmesi, sağlıklı içme suyuna erişimin sağlanması, küçük ölçekli sulama altyapısının ve atık su hizmetlerinin geliştirilmesi gibi alanlarda 2005 yılından bu yana çalışmalar yürütülüyor. Bu çalışmalar sayesinde köylerde yaşam kalitesinin artırılması, ekonomik ve sosyal gelişimin sağlanması hedefleniyor.

KÖYDES projesi, büyükşehir olmayan illerde köylerin kaliteli ve erişilebilir yol ağı, içme suyu, atık su tesisi ve küçük sulama tesisi yapım işleri için hükümetin finansal desteği sayesinde hayat buluyor.

Taşıt kredisi faizleri arşa çıktı! 300 Bin TL ödeyen bakın ne kadar geri ödüyor Taşıt kredisi faizleri arşa çıktı! 300 Bin TL ödeyen bakın ne kadar geri ödüyor

Bakanlık, geçen yıl bu proje kapsamında 3,1 milyar lira ödenek kullandı. Bu yıl ise ödenek miktarı 3,8 milyar liraya ulaştı.

Projenin başlangıcından bu yana, köylere 131 bin 204 kilometre asfalt yol, 89 bin 255 kilometre stabilize yol, 5 bin 569 kilometre beton yol ve 66 bin 319 kilometre yol onarımı yapıldı. Bunun yanı sıra, 47 milyon 254 bin 941 metrekare parke taşı, 5 bin 935 kilometre tesviye yol döşendi ve 38 bin 929 menfez ile 1535 köprü tamamlanmış oldu.

Projenin yürütüldüğü alanlardan bir diğeri ise su hizmetleriydi. 5 bin 636 şebekeli suyu olmayan yerleşim alanına kapsamında yeni içme suyu tesisleri kuruldu. İçme suyu tesislerinin yetersiz olduğu 70 bin 847 yerleşim alanında da su tesislerinin yenilenme işlemleri gerçekleştirildi. AA

Editör: Cemile Kaytan