Mehmet Akif Ersoy, 1873 yılında İstanbul'un Fatih semtinde doğmuştur. Babası Mehmet Tahir Efendi tarafından "Ragif" ismiyle çağrılan Mehmet Akif, daha çok bilinen adı olan "Akif" adını kullanmaktadır.

Babası, Osmanlı Devleti'ne bağlı olan Arnavutluk'un İpek kasabasından İstanbul'a göç etmiş olan bir medreseler müderrisidir. Annesi ise Buharalı Mehmet Efendi'nin kızıdır ve Samsun'da doğmuştur.

Mehmet Akif Ersoy, eğitim hayatına 4 yaşında Emir Buhari Mahalle Mektebi'nde başlamıştır. İki yıl sonra Fatih İbtidai Mektebi'ne geçmiştir. Aynı dönemde babası tarafından Arapça dersleri almaya başlamıştır. Ortaokulu bitirdikten sonra Halkalı'daki Baytar Mektebi'nde eğitim görmüş ve bu okulu birincilikle tamamlamıştır.

mehmet akif ersoy

Mehmet Akif Ersoy'un 87. ölüm yıl dönümü için programı düzenlendi Mehmet Akif Ersoy'un 87. ölüm yıl dönümü için programı düzenlendi

Mehmet Akif Ersoy, ilk olarak Ziraat Bakanlığı Veterinerlik İşleri'nde göreve başlamıştır. Burada Veterinerlik İşleri Müdür Yardımcısı olarak çalışmıştır. 1913 yılında görevinden istifa etmiştir.

1898 yılında İsmet Hanım ile evlenen Mehmet Akif Ersoy, resimli gazete ve Maarif Dergisi'nde şiir yazıları ve çevirileri yayımlanmıştır.

Mehmet Akif Ersoy, öğretmenlik hayatına Halkalı Baytar Mektebi'nde "kitâbet-i resmîye" dersi hocalığı ile başlamıştır. Daha sonra Osmanlı Edebiyatı hocalığı yapmıştır.

mehmet akif ersoy

1920 yılında Burdur milletvekili seçilen Mehmet Akif Ersoy, 1921 yılında açılan İstiklal Marşı yarışmasına katılarak marşı yazmıştır. Marş, 12 Mart 1921 tarihinde milli marş olarak kabul edilmiştir. Mehmet Akif Ersoy, marşın ödülünü almamak koşuluyla katıldığı yarışmayı kazanmıştır. Ödülü, Hilal-i Ahmer (Kızılay) bünyesindeki Darü'l-Mesâi Vakfı'na bağışlamıştır.

1923 yılında Mısır'a davet edilen Mehmet Akif Ersoy, 1929-1936 yılları arasında Kahire'deki Câmiü'l-Mısriyye Üniversitesi'nde Türkçe öğretmenliği yapmıştır. 27 Aralık 1936 tarihinde hayatını kaybeden Mehmet Akif Ersoy, İstanbul'da Edirnekapı Mezarlığı'na defnedilmiştir.

İlkokul gezisinde gördüğü çini sanatının ustası oldu İlkokul gezisinde gördüğü çini sanatının ustası oldu

Mehmet Akif Ersoy'un eserlerinin toplandığı Safahat, yedi farklı kitap olarak yayımlanmıştır. Eserlerinde vatan ve millet sevgisi, İslam ahlakı ve direniş teması ön plana çıkmaktadır.

mehmet akif ersoy

Mehmet Akif Ersoy'un evi, İstiklâl Savaşı döneminde T.B.M.M. Burdur Mebusu iken kendisine tahsis edilmiştir. Günümüzde Hacettepe Üniversitesi Merkez Kampüsü'nde yer alan ev, restore edilerek müze haline getirilmiştir.

Mehmet Akif Ersoy Evi, ziyaretçilere açık olup, Cumartesi-Pazar ve resmi tatiller dışında her gün ziyaret edilebilir. Evin içerisinde Mehmet Akif Ersoy'a ait eşyalar ve manevi değeri yüksek eserler sergilenmektedir.

Kaynak: FADİME ÖZKARAN