ARKA PLAN VE İDDİALAR 

Meksikalı gazeteci ve UFO araştırmacısı olarak bilinen Jaime Maussan'ın Temsilciler Meclisi'nde ortaya koyduğu iddialar ve gösterdiği bazı fosiller meselenin dünya basınında tartışılmasına yol açtı. Türkiye'de çok sayıda X kullanıcısı, oturum sırasında gösterilen iki fosilin fotoğraflarını paylaşıp olayı çarpıtarak haberleştirdi. 

Bir X hesabı yaptığı paylaşımda "Meksika Kongresi, yaklaşık 1000 yaşında olduğu tahmin edilen iki ölü uzaylıyı açıkladı. Bilim insanları, 'DNA testi yaptık ve bu canlıların bizim gezegenimize ait olmadığını tespit ettik. Bunları bir UFO enkazından çıkartmadık. Onları madenlerde yerin altında bulduk ve fosilleşmişlerdi' dedi. ifadelerini takipçilerine servis etti. Kullanıcıların yoğun şekilde dikkatini çeken olay yüzlerce kez yeniden paylaşıldı ve 1.6 milyon kişi tarafından görüntülendi. 

Paylaşımın altına çok sayıda yorum geldi. Bazı X kullanıcıları haberle ilgili mizahi yorumlarda bulunurken, 'dünyayı yeni bir krizle karşı karşıya bırakmak için kasıtlı çalışmalar yürütüldüğünü' yazanlar da oldu.

İddia onlarca farklı hesaptan paylaşılarak yeniden dolaşıma sokuldu. Bir hesap "Meksika hükümetinin 1000 yaşında olduğu tahmin edilen iki uzaylı bulduğunu açıkladığını" iddia etti. Bu paylaşım ise 1.3 milyon kişi tarafından görüntülendi.

BULGULAR

Anadolu Ajansı Teyit Hattı, dile getirilen iddiaları açık kaynaklar üzerinde doğrulama testine tabi tuttu. 

AB Resmi Gazetesi'nde yayımlandı! AB Resmi Gazetesi'nde yayımlandı!

Yapılan incelemede Meksika Kongresi'nin uzaylı fosillerinin bulunduğuna dair herhangi bir açıklama yapmadığı görülebiliyor. Görüntüler Jaime Muassan tarafından önerilen bir UAP (tanımlanamayan hava olayları) oturumu sırasında kayda geçti.

Detaylar ise şu şekilde: 

Meksika Temsilciler Meclisi başkanı Sergio Gutiérrez Luna, 30 Ağustos 2022'de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ABD ve diğer ülkelerin meclislerinde UAP (tanımlanamayan hava olayları) hakkında oturumlar gerçekleştirildiğini ve bu konuda gazeteci Jaime Maussan'ın kendilerini yakın bir zamanda bilgilendireceğini ifade etti. 

Gazeteci Jaime Maussan, X hesabından (Twitter) 12 Eylül 2023 saat 16.00 da Kongre'de UAP (tanımlanamayan hava olayları) hakkında milletvekillerine bir bilgilendirme oturumu düzenlenleceğini ve kendisinin yetkililere delillerini sunacağını açıkladı.

1970'lerden beri farklı televizyon kanallarında muhabirlik yapan ve zamanla uzay araştırmalarına yönelen Jaime Maussan, 12 Eylül Salı günü Temsilciler Meclisi'nde 'insan olmayan varlıklar' hakkındaki ilk halka açık kongre duruşmasında, yetkililere yaklaşık 1000 yaşında olduğu öne sürülen iki fosil gösterdi. Bu oturumun kayıtları Temsilciler Meclisi'nin resmi Youtube hesabından canlı olarak dünyayla paylaşıldı.

El Universal Gazetesi'nin verdiği bilgilere göre Maussan'ın duruşmasına ABD'deki UFO duruşmasının üç tanığından biri olan ve ABD Donanması'ndan emekli olan Ryan Graves, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri'nden emekli teğmen Robert Salas, Japonya Temsilciler Meclisi üyesi Yoshiharu Asakawa gibi isimler yer aldı.

Maussan, Temsilciler Meclisi'ndeki oturumda iki adet fosili temsilcilere sergiledi. Üç parmaklı elleri olan, ağızlarında diş kalıntısına rastlanmayan bu fosillerin Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi  (UNAM) tarafından yapılan karbon testi sonucunda 1000 yıldan daha yaşlı olduğunun ortaya çıkartıldığını savundu. 

Meksikalı gazeteci yaptığı sunumda, fosillerin insanın evrim geçmişine ait olmadığını belirtti. "Onlar bir UFO kazasından kurtulan varlıklar değil. Diatom (yosun) madenlerinde bulundular ve daha sonra fosilleştiler." ifadelerini kullandı. Ayrıca yapılan testler sonucu fosillerden birinin bedeninde yumurtalara rastlandığını söyledi.

MAUSSAN’IN UZAYLILAR HAKKINDAKİ İLK İDDİASI DEĞİL

Jamie Maussan, 2015’te dünya çapında çevrimiçi izleyicilerin katılımıyla gerçekleştirilen Be Witness isimli etkinliği organize etmişti.

Etkinlikte bir mumyanın fotoğrafını göstererek, cesedin 1947'de Roswell yakınlarında Dünya'ya düşen bir uzaylıya ait olduğu açıklanmıştı. Daha sonra olayın yanlış kimlik vakası olduğu belirlenmiş ve fotoğrafın Mesa Verde kentinde yaşamış olan Kızılderili bir çocuğa ait olduğu ortaya çıkmıştı.

Baş araştırmacı Anthony Bragalia'nın kamuoyundan özür dileyen mesajının yayınlamasıyla Maussan'ın iddiasının asılsız olduğu anlaşılmıştı.

2017'de, Meksikalı gazeteci Jamie Maussan liderliğindeki bir ekip tarafından Latin Amerika ülkesi Peru'nun Nazca kenti yakınlarında, uzun kafatasına sahip ve üç parmaklı "uzaylı mumyalar” bulunduğu iddia edilmişti.

İddiaları değerlendiren Gaia isimli Youtube kanalına konuşan Saint Petersburg Üniversitesi'nde Profesör Konstantin Korotkov: "Bunun insan vücudundaki bir deformasyon olması mümkün değil. Tüm iskeletlerden kesinlikle farklı bir yapıda. O, insana benzeyen başka bir yaratığa ait." yorumunu yapmıştı. AA

Editör: Nurbanu Soy