İsrail polisi, işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan kutsal alanın etrafında kısıtlamalarını sürdürmeye devam etti. Geçmiş haftalarda olduğu gibi, Filistinliler'in cuma namazını Mescid-i Aksa'da kılmalarına engel olundu.

Engelli vatandaşlara destek olmak gönül işidir! Engelli vatandaşlara destek olmak gönül işidir!

Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde, Mescid-i Aksa'nın da içinde yer aldığı sokaklar demir bariyerlerle kapatıldı. İsrail güçleri sabah erken saatlerden başlayarak genç ve yaşlı Filistinlilerin bölgeye girişine izin verilmedi.

Cuma günleri genellikle 100 ila 150 bin kişinin namaz kıldığı Mescid-i Aksa'da, İsrail'in müdahalesi sebebiyle son 6 hafta boyunca olduğu gibi bu cuma da sadece yaklaşık 5 bin kişi namaz kılabilme şansı buldu.

İsrail güçlerinin, Mescid-i Aksa'ya girmek isteyen Filistinli gençlere zaman zaman sert müdahalelerde bulunarak, bu kişileri tartakladığı bildirildi.

Mescid-i Aksa'ya alınmayan Filistinliler, önemli ibadetlerini Mescid-i Aksa'nın çevresinde gerçekleştirmek zorunda kaldı. Yüzlerce kişi, kutsal alana karşı konumlanan Ra's el-Amud Mahallesi'ndeki bir camide ve etrafındaki kaldırımlarda toplandı.

Ayrıca, Vadi el-Cevz Mahallesi'nde namaz kılmak isteyen Filistinlilere İsrail güçleri göz yaşartıcı gazın ve TOMA'dan sıkılan kötü kokulu suların yanı sıra müdahalede bulundu. Bu müdahaleler sonucunda Mescid-i Aksa çevresinde uzun süre devam eden kötü bir koku oluştuğu rapor edildi. AA

Editör: Duygu Özger