Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Facebook ve Instagram'ın sahibi olan Meta'dan, çocukları cinsel istismar gibi tehlikelere karşı koruma konusunda yapmış oldukları risk değerlendirmeleri ve aldıkları önlemler hakkında bilgi istediğini duyurdu. Dijital Hizmetler Yasası'nın yürürlüğe girmesiyle birlikte Meta'ya resmi bir bilgi talebi yollandığı bildirildi.

Açıklamada, Meta'nın çocuk istismarı dahil olmak üzere küçükler lehine alınan önleyici tedbirlerin detaylarını aydınlatması istendi. Ayrıca Meta'nın istenilen bilgileri 22 Aralık'a kadar Avrupa Komisyonu'na teslim etmesi şartının getirildiği, bu süreden sonraki adımların ise şirketten alınacak yanıtlara göre şekillendirileceği açıklandı.

Avrupa Komisyonu ayrıca, eğer Meta gönderilen bilgi talebine yanıltıcı, eksik veya hatalı yanıtlar verirse, para cezası uygulanabileceğini belirtti. AB'nin Meta'yı büyük çevrim içi platform kategorisinde değerlendirdiği ve böyle platformların yasa dışı içerik, çocuk hakları ve genç kullanıcıların korunması gibi konularda katı kurallara tabi tutulduğu vurgulandı.

2024-KPSS Lisans başvuruları başladı! 2024-KPSS Lisans başvuruları başladı!

AB'nin Ağustos ayında yürürlüğe giren Dijital Hizmetler Yasası, büyük internet platformları üzerinde sıkı kontrol sağlamak için çeşitli zorunluluklar getirmişti. Kurallara uymayan platformların küresel cirolarının %6'sına kadar ağır para cezalarıyla karşı karşıya kalabilecekleri belirtildi. Bu durum, Meta gibi dev platformların AB yasalarına sıkı sıkıya uyması gerektiğinin altını çizerken, çocukların korunmasının da AB'nin öncelikleri arasında olduğunu gösteriyor. F/Ö

Editör: Fadime Özkaran