Fatih İlkokulu 4/A sınıfı öğrencileri, 22-27 Kasım tarihleri arasında kutlanan Diş Sağlığı Haftası kapsamında Afyonkarahisar Halk Eğitim Sağlığı Koruyucu Ağız Diş Tarama ve Eğitim Merkezini ziyaret etti. Ziyaret sırasında kurumun diş doktoru tarafından öğrencilere diş sağlığı ve diş fırçalama eğitimi verildi. Sunum esnasında doktor, öğrencilere sağlıklı dişler için önemli ipuçları verdi.

GSF Öğrencilerinin Karma Sergisi AKÜ’de Açıldı! GSF Öğrencilerinin Karma Sergisi AKÜ’de Açıldı!

ÇÜRÜK GİBİ SORUNLARA YOL AÇIYOR

Doktor, dişlerin sağlıklı kalması için 6 ayda bir diş hekimine muayene olmanın önemini vurguladı. Ülkemizde maalesef bu duruma gereken önemin verilmediğini belirterek, uygulanmayan yöntemlerin ağız içi iltihaplanma ve çürük gibi sorunlara yol açabileceğini söyledi. Ağız bakımının önemine de değinen doktor, öğrencilere günlük olarak yemeklerden sonra dişlerini fırçalamalarını hatırlattı. Yemek sonrası diş ipe ve ağız gargarası kullanmanın da faydalı olduğunu belirtti.

Dişlere zarar verebilecek yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini söyleyen doktor, sert yiyeceklerin dişlerde kırılma ve hasar meydana getirme riskini artırdığını ifade etti. Bu nedenle, sert yiyeceklerden kaçınılması ve yiyeceklerin uygun şekilde kullanılması gerektiğini belirtti. Şeker tüketiminin diş çürümelerine neden olabileceğine dikkat çeken doktor, şekerli gıdaların aşırı tüketildiğinde çürük oluşumuna yol açabileceğini söyledi. Şekerli gıdaların diş yüzeyine yapışarak çürük oluşumunu başlatabileceğini belirtti ve bu nedenle şekerli yiyeceklerin tüketildikten sonra dişlerin fırçalanması gerektiğini vurguladı.

DÜZENLİ MUAYENE OLMAK ÖNEMLİ

Beslenmenin diş sağlığı için önemli olduğunu ifade eden doktor, dengeli beslenmenin vücudun mineral ve vitamin ihtiyacını karşıladığını ve böylece dişlerin güçlendiğini söyledi. Yetersiz vitamin alımının ise dişleri zayıflatabileceğini belirtti. Düzenli muayenelerin diş sağlığında büyük bir rol oynadığını söyleyen doktor, düzenli olarak diş hekimine gidilmesinin tanı ve erken teşhis açısından önemli olduğunu ifade etti.

Diş fırçası ve diş macunu seçiminin de önemli olduğunu vurgulayan doktor, diş fırçasının diş yapısına uygun olması gerektiğini belirtti. Ayrıca, diş fırçasının uzun süreli kullanılmaması ve 3 ayda bir değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Diş macununun ise küçük bir miktarının diş fırçasına sürülmesinin yeterli olduğunu ifade etti.

Eğitimin sonunda öğrencilere Fahri Diş Hekimi sertifikaları verildi ve hatıra fotoğrafı çektirildi. N\S

Editör: Nurbanu Soy