Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü, Doğa Koruma Biyoizlem Uygulama Araştırma Merkezi, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 5. Bölge Müdürlüğü ve DKMP Afyonkarahisar Şubesi iş birliğinde gerçekleştirilen etkinlik, sulak alanların önemine dikkat çekti ve korunması için farkındalık oluşturmayı amaçladı.

akü

SULAK ALANLARIN ÖNEMİ VE KORUNMASI

DKMP 5. Bölge Müdürlüğü Sulak Alanlar Şube Müdürü Derya Çelik, bölgedeki sulak alanların biyoçeşitlilik açısından taşıdığı önemi vurgulayarak, Afyonkarahisar’ın Göller Bölgesi'nde bulunan Eber, Akşehir, Acı Göl, Karamık Sazlığı ve Karakuyu Sazlığı'nın yönetim planlarını 10 yıllık süreçte oluşturduklarını ve bu süreçte yöre halkının katılımıyla kararlar aldıklarını belirtti.

akü

SULAK ALAN YÖNETİM PLANLARI VE RAMSAR SÖZLEŞMESİ

DKMP Afyonkarahisar Şubesi Orman Mühendisi Abdulkadir Sevinç, sulak alan yönetim planlarının Ramsar Sözleşmesi kapsamında uygulandığını ve 1999 yılından bu yana akılcı kullanım prensipleri doğrultusunda yürütüldüğünü açıkladı.

akü

SULAK ALANLARIN EKOSİSTEMSEL ÖNEMİ

Bakan Şimşek'ten ekonomide "güven" ve "öngörülebilirlik" vurgusu Bakan Şimşek'ten ekonomide "güven" ve "öngörülebilirlik" vurgusu

Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü'nden Prof. Dr. Mehmet Ali Özdemir, sulak alanların dünya üzerindeki en zengin ve verimli ekosistemler olduğunu vurgulayarak, çeşitli türdeki canlıların beslenme ve üreme için uygun ortamlar sağladığını ifade etti. Özdemir, ayrıca sulak alanların biyolojik çeşitliliğin yanı sıra iklim üzerinde olumlu etkileri olduğunu da dile getirdi.

SULAK ALANLARIN DÜNYA GENELİNDEKİ ÖNEMİ

Doğa Koruma Biyoizlem Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Uğur Cengiz Erişmiş, Dünya Sulak Alanlar Günü'nün her yıl 177 ülke tarafından kutlandığını belirterek, sulak alanların sürdürülebilirliğinin önemine dikkat çekti. Erişmiş, sulak alanların gıda güvenliği açısından kritik olduğunu ve dünya nüfusunun önemli bir kısmının sulak alanlara bağımlı olduğunu vurguladı.

ETKİNLİKTE ÖĞRENCİLERE SAĞLANAN İMKANLAR

Etkinlik kapsamında, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğrencilerine Eber Gölü'nde kuşları dürbün ve teleskop ile gözlemleme imkanı sağlandı.

Kaynak: GAMZE KOÇAK