22 Aralık, 2005 yılından bu yana Paramedikler Günü olarak kutlanmaktadır. Bu anlamlı günde, acil sağlık hizmetlerinin önemli bir parçası olan paramediklerin çalışmalarına yönelik farkındalık etkinlikleri düzenlenmektedir.

Attparamedik (3)

Paramedik, resmi adıyla Ambulans ve Acil Bakım Teknisyeni, acil tıp hizmetlerinde hayat kurtaran bir rol üstlenmektedir. Genellikle kritik durumdaki hastalara ya da yaralılara ilk müdahaleyi gerçekleştiren sağlık profesyonelleri olarak bilinirler.

Dünya genelinde, Ambulanslarda Paramediklerin yanı sıra ATT (Acil Tıp Teknisyeni), doktorlar ve diğer sağlık personeli görev yapmaktadır.

Paramedikler Günü'nün Kökeni ve Kutlanma Nedeni

Paramedikler Günü'nün tarihçesi Roma İmparatorluğu Lejyonları'na dayanmaktadır. 17. yüzyılda başlayan bubonik veba salgınıyla devam eden hastane öncesi bakım hizmetleri, 19. yüzyılda sahra hastaneleri ve saha triyajının tanımlanmasıyla şekillenmiştir. Ülkemizde ise 22 Aralık 2005 yılında YÖK Genel Kurulu'nun üniversitelerde paramedik programlarını açmasıyla günümüzdeki halini almıştır. Paramedikler Günü, bu tarihten itibaren büyük bir coşkuyla kutlanmaktadır.

Attparamedik (2)

Sünnetci işi sıkı tutuyor! Sünnetci işi sıkı tutuyor!

Paramedikler Günü Mesajları

"Acil Tıp Teknisyenleri ve Paramedikler Günü kutlu olsun."

"Büyük bir özveri ile görevini yerine getiren tüm Paramediklerimizin 22 Aralık Paramedikler Günü kutlu olsun."

"Acil sağlık hizmetlerinin sunumunda büyük bir özveri ile hizmet veren Paramedik arkadaşlarımızın 22 Aralık Paramedikler Günü kutlu olsun."

"Gece gündüz demeden özverili şekilde sağlık hizmeti sunan fedakar Paramediklerimizin 'Paramedikler Günü' kutlu olsun."

"Zorlu şartlar altında fedakarca görevini yerine getiren tüm Paramediklerimizin '22 Aralık Paramedikler Günü' kutlu olsun."

"Acil müdahaleyle 'önceliğimiz hayat' diyen fedakar Paramedik arkadaşlarımızın '22 Aralık Paramedikler Günü' kutlu olsun."

"Saniyelerin bile çok kıymetli olduğu yaşam savaşında insanlara hayat veren tüm paramediklerimizin 22 Aralık Paramedikler Günü kutlu olsun."

"Acil sağlık hizmetlerinin sunulmasında yaz kış demeden alın teri döken paramediklerin 22 Aralık Paramedikler Günü kutlu olsun."

Kaynak: TUĞBA ÖZKAN