Ramazan Bayramına birkaç gün kala hepimiz büyük bir sevinç telaşı içindeydik. Ailemiz ve dostlarımızla bir araya geleceğimiz bu özel günlerde sofralarımız leziz ikramlarla dolacak. Beslenme ve Diyet Uzmanı Güler Aras, bu özel günlerde sağlıklı beslenmenin önemine vurgu yapıyor. Detaylar için devam ediniz…

1712295387495 Bayram

1. Su İçmeyi Unutmayın

Ramazan boyunca susuz kalan vücudumuz, toksinleri atmak için normalden daha fazla suya ihtiyaç duyar. Güne limonlu su içerek başlamak sindirim sistemini düzenler ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Gün boyunca 2.5-3 litre su içmek de önemlidir.

2. Kahvaltıyı Atlamayın

Dışişleri Bakanı Fidan: "İsrail’e karşı açılan soykırım davasına müdahil olacağız" Dışişleri Bakanı Fidan: "İsrail’e karşı açılan soykırım davasına müdahil olacağız"

Kahvaltı, günün en önemli öğünüdür. Protein kaynağı yumurta, zeytin, az yağlı peynir ve bol yeşillik tüketerek güne enerjik başlayabilirsiniz. Tam buğday veya çavdar ekmeği tercih ederken bal/reçel miktarına dikkat edin.

3. Tatlıları Doğru Zamanında Tüketin

Tatlıları ana öğünlerden 1.5-2 saat sonra tüketmek kan şekerinizin dengede kalmasına yardımcı olur. Sütlü veya meyveli tatlıları tercih edin ve şerbetli veya hamur tatlılarından uzak durun. Bir porsiyon meyveye eşdeğer olan 2 top dondurmayı tercih edebilirsiniz.

4. Ana Yemekleriniz Dengeli ve Besleyici Olsun

Ana yemeklerde bol protein (kırmızı veya beyaz et) ve bol lifli sebzeler tüketmeye özen gösterin. Etleri ızgara, haşlama, buharda veya fırında pişirerek sağlıklı bir şekilde hazırlayabilirsiniz.

5. Her Öğünde Salata Tüketin

Salatalar sindirimi kolaylaştırır ve vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri sağlar. Her öğünde bir büyük kase mevsim sebzeleriyle hazırlanmış salatayı, yağsız veya az miktarda zeytinyağı ile tüketmeye özen gösterin.

Bonus Tavsiye: Nane Çayı İçin

Nane çayı, sindirim sorunlarına iyi gelir. Yemek sonrasında bir fincan nane çayı içerek hazımsızlık, şişkinlik ve mide bulantısını hafifletebilirsiniz.

Nane Çayı Tarifi:

·         5 yaprak taze nane

·         2 su bardağı sıcak su

Nane yapraklarını yıkayın ve demliğe koyun. Üzerine 80 dereceye kadar soğuyan sıcak suyu ekleyin. 15 dakika demlenmeye bıraktıktan sonra süzerek servis edebilirsiniz.

Bu önerilerle Ramazan Bayramı'nı sağlıklı ve keyifli bir şekilde geçirebilirsiniz!

Kaynak: FATMA SEDA CAN