Kısa dönemli sigortalılık yapmış ve sonrasında istihdam edilmemiş kişiler, emeklilik yaşını tamamlamış ancak emeklilik şartlarını yerine getirememiş bireyler, yatırmış oldukları primleri iade alma hakkına sahiptirler. SGK Danışmanı Muhammed Bayram, CNN TÜRK’te yaptığı açıklamalarda, bu durumdan yararlanabilecek olanların özellikle kısa süre sigortalı çalışmış kişiler olduğunu belirtti. Bayram açıklamasında;

“SGK primini ödediyse ama şu anda emekli olamıyorsa bunun ödenen sigorta priminin geri iadesi mümkün. Bir kişi 100 liralık bir maaş alıyorsa bunun yüzde 9’u yani 9 lirası sigorta primine kesildi. Şu an emekli olamıyor. Yaşı tutmuyor ya da sigortalı yaşı tutmuyor. Bunların tamamını geri alabilir.” ifadelerine yer verdi.

2025 ve 2027 yılı 'Bitkisel Üretim Planlaması' değerlendirildi! 2025 ve 2027 yılı 'Bitkisel Üretim Planlaması' değerlendirildi!

SGK’dan Önemli Duyuru: Emeklilik Prim İadeleri

Sosyal Güvenlik Kurumu, emeklilik hakları kazanılmadan vefat eden sigortalıların yakınları için önemli bir açıklama yaptı. SGK’ya daha önce yatırılan emeklilik primleri, belirli şartlar dahilinde geri alınabilecek. SGK Uzmanı Muhammed Bayram, konu hakkında detaylı bilgiler vererek, emeklilik aylığı almadan vefat edenlerin çocukları, varisleri ve eşlerinin, ilgili SGK merkezlerine yazılı başvuru yaparak bu primleri iade alabileceklerini bildirdi. Emeklilik hakkı elde etmek istemeyenlerin ise, yatırdıkları primler için topluca dilekçe vererek iadelerini talep edebilecekleri belirtildi. Detaylar ve başvuru süreci hakkında daha fazla bilgi için SGK il müdürlükleri veya ilgili merkezlerle iletişime geçilmesi gerekiyor. Konuya ilişkin açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Eğer emeklilik aylığı bağlanmadan vefat ettiyse çocukları, varisleri ve eşi, SGK il merkezlerine ya da SGK il müdürlüklerine yazılı olarak başvurup bunları geri iade alabilirler. Eğer emekli olmak istemiyorlarsa yatırmış oldukları para için toplamda bir dilekçe hazırlamaları gerekiyor. Yazılı bir şekilde başvurmaları gerekiyor. Bağlı bulundukları SGK merkezlerine ya da il müdürlüklerine yazılı bir şekilde başvururlarsa eğer bunları toplu bir şekilde alabilirler.” 

Editör: Fadime Özkaran