İskoçya'dan gelen yeni bir araştırma, çocuk ve gençler arasında sosyal medya kullanımı ile zararlı alışkanlıkların artışı arasında bir bağ bulduğunu gösteriyor. Glasgow ve Strathclyde üniversiteleri ile Halk Sağlığı Kurumu'ndan oluşan bir araştırma ekibi, 10 ile 19 yaş arasındaki çocuk ve gençlerin söz konusu zararlı alışkanlıklar ve sosyal medya kullanımı üzerine etkilerini incelendi.

Araştırma, 1,4 milyon civarında katılımcıya sahip ve geniş bir zaman aralığını kapsıyordu. 1997'den 2022'ye kadar olan veriler incelenerek gerçekleştirilen analizde, yaş ortalaması 15 olan gençlerde günlük sosyal medya kullanımın alkol, madde ve sigara kullanımındaki artışla ilişkili olduğu tespit edildi.

Sonuçlar özellikle dikkat çekiciydi; sık sosyal medya kullanımının, daha az sıklıkla kullanım sağlayanlara kıyasla alkol tüketimi ihtimalini yüzde 48, madde kullanım ihtimalini yüzde 28 ve sigara kullanım ihtimalini yüzde 85 artırdığını gösterdi.

Yasaklı madde tespit edilen limonlarla ilgili soruşturma başlatıldı! Yasaklı madde tespit edilen limonlarla ilgili soruşturma başlatıldı!

16 yaş ve üstü bireylerde, günde en az 2 saat sosyal medya kullanımının, 16 yaş altı kullanıcılara göre alkol kullanımını artırdığı gözlendi. Araştırmacılar ayrıca, yoğun sosyal medya kullanıcılarının asosyal davranışlar sergileme ve kumar oynamaya daha yatkın olduğunu belirledi.

Bu kapsamlı araştırma ve bulguları "The BMJ" adlı bilimsel dergide yayınlanarak kamuoyunun bilgisine sunuldu. F/Ö

                                              

Editör: Fadime Özkaran