2023 yılında gerçekleştirilen kazı çalışmalarında bulunan Musa heykeli, Roma Dönemi'nde yapılan kopyalarının aksine Helenistik döneme ait tek orijinal eser olma özelliğini taşımaktadır. Heykelin, Zeus ile Mnemosyne'nin kızları olan ilham perilerinden dans eden Musa'nın figürünü içerdiği ve ünlü heykeltıraş Philiskos tarafından milattan önce 2. yüzyılda yapıldığı bilinmektedir. Bu heykelin, Roma Dönemi kopyalarının sadece Anadolu ve Yunanistan gibi farklı bölgelerde bulunduğu bilinmektedir.

TEK ORJİNAL ÇALIŞMA

Stratonikeia Antik Kenti'nde bulunan Musa heykeli, heykeltıraş Philiskos'un Helenistik döneme ait tek orijinal çalışmasıdır ve Roma Dönemi kopyalarından ayrılmaktadır. Bu keşif, Philiskos'un Stratonikeia'da çalıştığını gösterdiği için arkeologlar için ayrı bir öneme sahiptir.

O dizinin reytingleri yere çakıldı! İddialı dizi final mi yapıyor? O dizinin reytingleri yere çakıldı! İddialı dizi final mi yapıyor?

Heykel, Stratonikeia Antik Kenti'ndeki Roma Hamamı'nın frigidarium (soğuk su havuzlu) bölümünde yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkmıştır. Ancak heykelin başı ve kolları buluntular arasında yer almamaktadır.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, heykelin milattan önce 2. yüzyılda Philiskos tarafından yapıldığını ve Roma Dönemi kopyalarının Perge, Rodos ve Delos adalarında bulunduğunu belirtti. Heykelin hangi kentte yapıldığı bilinmese de Karia Bölgesi'nde bulunan bir kent olduğu düşünülmektedir. Şimdi ise Philiskos'un dans eden Musa tipi heykeli orijinal olarak Stratonikeia'da bulunmuş ve Muğla Müzesi'nde sergilenecek. N\S

Editör: Duygu Özger