Şehit Sözleşmeli Er Rıdvan Gürsoy'un cenazesi Kütahya'da defnedildi Şehit Sözleşmeli Er Rıdvan Gürsoy'un cenazesi Kütahya'da defnedildi

Bu karar ile Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM), üretici ve yetiştiricilerin emeğini ve alın terini güvence altına almayı ve sürdürülebilir tarıma katkı sağlamayı amaçlıyor. 2024 yılında prim tarifesi fiyatlarında indirimler yapılırken, sigorta teminatlarının kapsamı da genişletildi.

Karara göre, bitkisel ürün sigortasında dolu, don, fırtına ve sel riskleri için çeşitli indirimler uygulanacak. Ayrıca, bitkisel ürün ve köy bazlı kuraklık verim sigortasında çift poliçe indirdimi devam edecek. Ağaç sigortasında ise ağaç ve bitkisel ürün sigortası poliçesi olan parsellerde "Ağaç Çift Poliçe İndirimi" oranı artırıldı. Bitkisel ürün sigortası ve don paketi kapsamında uzun süre hasar dosyası açılmamış sigortalılara da prim indirimi uygulanacak.

Sera sigortasında da bazı iyileştirmeler yapıldı. Topraksız tarım yapılan seralarda teknik donanım hatalarının miktar kaybına neden olması durumunda, bu kayıplar teminat kapsamına alındı. Seralardaki oluk altı direk profilleri, konstrüksiyondaki kırıklıklar ve havalandırma sistemlerindeki hasarlar da teminata dahil edildi. Ayrıca, yumuşak plastik örtülerde meydana gelen yırtık veya delinmeler için "örtü onarım masrafı" desteği uygulaması getirildi. 2024'te 5. risk kategorisinde yer alan seralarda yetiştirilen ürünlerin de sigorta kapsamına dahil edilmesi sağlandı.

Büyükbaş ve küçükbaş hayvan hayat sigortalarında da çeşitli indirimler yapıldı. Besi ve süt sığırlarında prim indirimi uygulanırken, poliçe düzenlenmesi esnasında hayvan sayısına bağlı olarak indirimler yapıldı. Yetiştirici birlikleri aracılığıyla toplu şekilde poliçe düzenlenmesi halinde, hayvan sayısına göre değişen oranlarda prim indirimine gidildi. Küçükbaş hayvan hayat sigortalarında şap hastalığı teminatının tarifeye dahil edilmesi sağlandı. Ayrıca, kümes hayvanları hayat sigortası ve arıcılık sigortası tarifelerinde de prim indirimleri yapıldı.

Tüm tarım sigortalarında sözleşmeli üretim yapan üreticilere, kadın çiftçilere, 40 yaş altı çiftçilere, engelli çiftçilere, şehit ve gazi yakınlarına prim indirimleri uygulanacak. Bu düzenlemeler 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

Kaynak: Duygu Özger