Tek Bir Yontemle Domatesleriniz Kurtulacak Domateste Kuf Derdi Geride Kaliyor 640X331

Domates, Türk mutfağında en çok tüketilen yiyeceklerden biridir. Özellikle domates kahvaltı sofralarının baş tacıdır ve her öğüne farklı bir lezzet katar. Lezzetli ve faydalı domateslerden maksimum verimi alabilmek adına doğru şekilde saklamanız gerekir. Çünkü domates uygun olmayan koşullarda saklanırsa çürüme ve küflenme riski hızla artıyor. Bu da domateslerin israf olmasına ve kullanılamaz hale gelmesine neden oluyor.

Burada ele aldığımız bazı saklama yöntemleriyle domatesleri çürümeden, küflenmeden uzun süre saklayabilirsiniz.

Domateslerin küflenmemesi veya çürümemesi için nasıl saklanır?

Domates küfü ve çürüklüğü yaygın sorunlar olup gıda israfına neden olurken aynı zamanda ekonomik kayıplara da neden olur. Domatesleri taze tutmanın ve bu tür sorunları önlemenin birkaç yolu vardır.

Öncelikle domateslerin doğru bir biçimde saklanması gerekmektedir. İdeal olarak domatesler serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır.

Tek Bir Yontemle Domatesleriniz Kurtulacak Domateste Kuf Derdi Geride Kaliyor

Soğuk sıcak arası domateslerin tadını ve dokusunu olumsuz etkilediğinden, buzdolabı olgunlaşmamış domatesler için çok uygun bir ortam değildir. Olgun domatesler buzdolabında sadece birkaç gün saklanabilir. Ancak domatesleri buzdolabına koymadan önce kuru olduğundan emin olmalısınız.

Bunun nedeni nemin küf oluşumunu teşvik etmesidir. Domatesleri saklarken üst üste gelmeyecek şekilde düzenlemeye özen gösterin. İstiflenen domatesler baskı altındadır ve çabuk çürür. Domatesleri tek bir katman halinde birbirine yakın yerleştirmek daha iyi hava sirkülasyonu sağlar ve küf oluşumunu azaltır.

Domates alırken çürük ve zarar görmemiş olanları tercih etmek önemlidir. Hasarlı domateslerin sağlıklı domatesleri hızla mahvedebileceğini unutmayın.

Domatesinizde küçük lekeler veya kusurlar varsa, o kısmı çıkarmak kalan sağlıklı kısmı hemen yemek en doğrusudur.

Tek Bir Yontemle Domatesleriniz Kurtulacak Domateste Kuf Derdi Geride Kaliyor 88607

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Özel'in ziyareti iktidar ve ana muhalefet arasında olumlu bir gelişmedir Cumhurbaşkanı Erdoğan: Özel'in ziyareti iktidar ve ana muhalefet arasında olumlu bir gelişmedir

Domatesleri yıkarken de dikkatli olmanız gerekir. Sadece yemeden hemen önce yıkayın. Domatesleri yıkadıktan sonra saklamak koruyucu tabakalarını yok eder, küf oluşumunu teşvik eder.

Son olarak domatesleri elma ve muz gibi etilen gazı üreten bazı meyvelerden uzakta saklayın.

Etilen gazı domateslerin hızlı olgunlaşmasına ve aynı zamanda da daha hızlı çürümesine neden olur.

Bu yöntemler domateslerinizi daha uzun süre taze tutacak, küflenme ve çürüme riskini ise en aza indirecektir.

Kaynak: AHMET SARLIK