Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Uygulanan doğru stratejiler ile turizm sektörü krizlere daha dayanıklı hale geldiğini söyledi. Her geçen yıl kırılan rekorlarla Türkiye turizm ülkeleri arasındaki sıralamada konumunu yükselttiğini ifade etti.

BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, TBMM Genel Kurulu'nda, Bakanlığının 2024 yılı bütçesine ilişkin konuşmasında, Saadet Partisi Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez'e Allah'tan rahmet, ailesine ve Saadet Partisi camiasına başsağlığı diledi.

Türkiye'nin bugün, bütün dünyanın kabul ettiği bir turizm ülkesi haline geldiğini, turizmde süper lige yükseldiğini belirten Ersoy, Bakanlığın bu amaçla 2018 yılında strateji değişikliğine giderek, niceliğin yanında niteliğin de ön planda olduğu bir yol haritası belirlediğini ve ilk adımı da Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansını (TGA) kurarak attığını söyledi.

Ersoy, TGA çatısı altında devlet ve sektör paydaşlarının el ele vererek Türkiye'nin turizm potansiyelini 200'den fazla ülkede tanıtmaya başladığını ifade etti.

Turizmde başarının, kazanımların korunmasına ve devamlılığın tesis edilmesine bağlı olduğunu belirten Bakan Ersoy, beklentileri sürekli değişen ziyaretçi profilinin, rekabeti giderek daha da kızıştırdığını, hayata geçirilen projelerle, sektörün zorlu ve dinamik yapısına ayak uydurabilen bir Türk turizmini bina ettiklerini söyledi.

"ÜCRETSİZ HALK PLAJLARIMIZIN SAYISINI ARTIRACAĞIZ"

Mehmet Nuri Ersoy, 2019 yılında, 5 yıldız kalitesinde Ücretsiz Halk Plajı Projesini başlattıklarını anımsatarak, vatandaşların talepleri doğrultusunda atılan bu adım kapsamında 5 yıl gibi kısa bir sürede 15 projeyi tamamladıklarını ve vatandaşın kullanıma sunduklarını dile getirdi.

Projeye gösterilen ilgiden dolayı tüm vatandaşlara teşekkürlerini sunan Ersoy, "Bu kapsamda da 2024 yılında, Manavgat-Ilıca, Kemer-Tekirova, Bodrum-Yalıkavak, Çeşme-Ovacık, Adana-Karataş ve Giresun-Merkez olmak üzere 6 yeni halk plajı açarak sayılarını 21'e çıkarıyoruz." dedi.

Anadolu topraklarının medeniyet mirasını korumanın, ağır ancak şevkle omuzladıkları sorumluluk olduğunu vurgulayan Ersoy, aynı zamanda sürdürülebilirliğin sürecin önemli bir parçası olduğunu belirtti.

Bu hususta yürütülen çalışmalarla Türkiye'ye yine ilkleri yaşattıklarını ifade eden Ersoy, "Ankara, Gordion Antik Kenti ile ilk kez UNESCO Dünya Miras Listesine girmiş oldu, hem de camiler bağlamında dünyanın ilk seri varlığı olarak Anadolu'nun Ortaçağ Dönemi Ahşap Hipostil Camileri, Dünya Miras Listesi'ndeki yerini aldı." dedi.

"TÜRK ARKEOLOJİSİNİN ALTIN ÇAĞINI BAŞLATMIŞ BULUNUYORUZ"

Bakan Ersoy, Türkiye'nin arkeolojik mirasını gün yüzüne çıkarmak için yürütülen çalışmaları kademeli olarak artıracaklarını ve 2026 yılında, arkeolojik çalışma sayısını yıllık 800 seviyesine yükselteceklerini söyledi.

Bu yıl sonu itibarıyla 720 arkeolojik çalışma sayısına ulaşılacağının öngörüldüğünü belirten Ersoy, şunları kaydetti:

“Kazı, proje ve restorasyon çalışmaları ile antik kentlerimizin ziyaretçi sayısını yüzde 47 oranında artırdık. Türk bilim heyetleri tarafından yürütülen toplam 133 kazı alanındaki bu uygulamayı, 2024 yılında en az 144 kazı alanında devam ettireceğiz. 2022 yılı sonlarında yeni bir markalama ve destinasyon çalışması yapma kararı aldığımız Side Antik Kenti'nin 14 ayrı noktasında kazı ve onarım çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Burada 20 yıllık işi 1 yılda tamamlamak gibi inanılmaz bir seviyeye ulaştık”

 TURİZM SEKTÖRÜ KRİZLERE DAHA DAYANIKLI HALE GELDİ

Bakan Ersoy, uygulanan doğru stratejiler ile turizm sektörünün krizlere daha dayanıklı hale geldiğini, her geçen yıl kırılan rekorlarla Türkiye'nin turizm ülkeleri arasındaki sıralamada konumunu yükselttiğini vurguladı. Mehmet Nuri Ersoy, müzelerin uluslararası alanda aldıkları birçok ödülle kendilerini ispatladığını, "Dijital Deneyim Müzeleri Projesi" ile ziyaretçilerine tarihsel süreci yeniden yaşatan atmosferiyle Türk müzeciliğinde yeni bir dönemin kapısının açıldığını söyledi.

Müze Ulusal Envanter Sistemi ile 735 bin eserin dijital sisteme dahil edildiğini, 4 yıl içinde eserlerin tamamının dijital ortama aktarılmış olacağını anlatan Ersoy, "Bir diğer teknolojik devrimini de 'Tarihi Eserlerin Güvenliği İçin Kimliklendirme Projesi' ile gerçekleştirdik. Müzelerimizin teşhirinde bulunan eserlerin yüzde 82'si için kimliklendirme yapılmıştır. 5 yıl içerisinde bütün eserlerimiz için bu süreç tamamlanmış olacak." ifadelerini kullandı.

Bakan Ersoy, Devlet Tiyatrolarının 100'ü yerli, 107'si çeviri olmak üzere toplam 207 oyun ile 4 bin 800 temsil gerçekleştirdiğini ve 2023 tiyatro sezonunda 1,3 milyon seyirciye ulaşıldığını söyledi.

2024 yılında, yerli ve milli değerleri yansıtan eserlerin uluslararası alanda tanıtımını sağlamak amacıyla daha önce hiç gidilmemiş olan ülkelerde, özel projeler ile temsiller gerçekleştirmeyi planladıklarını belirten Ersoy, tiyatro hayatın içinde anlayışıyla hem sahne sayısını artıracaklarını, hem de salonlardan ayrı olarak alternatif mekanlar aracılığıyla oyunları şehirlere yayacaklarını aktardı.

2022-2023 sanat sezonunda, 441 özel tiyatroya toplam 32 milyon lira destek verildiğini vurgulayan Ersoy, 2023-2024 sanat sezonunda ise başvurusunu eksiksiz tamamlayan 476 özel tiyatronun tümüne destek verilmek üzere 55 milyon lira ödenek ayrıldığını dile getirdi.

SGK’da unutulmuş binlerce liranız olabilir! Başvurana parası iade ediliyor! SGK’da unutulmuş binlerce liranız olabilir! Başvurana parası iade ediliyor!

Bakan Ersoy, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğünün, 2022-2023 sanat sezonunda 538 temsilde, 280 binin üzerinde seyirciye ulaştığının altını çizdi.

KÜLTÜR

Bakan Ersoy, CHP Antalya Milletvekili Mustafa Erdem'in, "Manavgat Ulualan Projesi'nin talana açıldığı" yönündeki iddiasına da değindi.

Ersoy, Manavgat Belediyesinin 2012 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığından bölge içi plan yapma yetkisi talep ettiğini, Bakanlığın da bu yetkiyi kendilerine verdiğini anımsattı.

Verilen yetki doğrultusunda bir kısıtlama yapılmadığını bunun da "Siz kendi vizyonunuzla istediğiniz gibi planı yapın, bize gönderin, biz planı inceleyeceğiz, gerekli gördüğümüz yerlerde düzenleme yapacağız." anlamına geldiğini anlatan Bakan Ersoy, şunları söyledi:

"Manavgat Belediyesi 2016 yılına kadar planla ilgili gerekli düzenlemeleri yapmış, hazırladığı planı tekrar Kültür ve Turizm Bakanlığına göndermiş. Ben göreve geldiğimde bu planla ilgili incelemeleri tamamladık. 2007 yılında yapılmış olan planda bir golf sahası varken belediye saha sayısını 3'e çıkarmış. Bu doğru bir çalışmadır ama eksik bir çalışmadır. Kültür ve Turizm Bakanlığının ihaleleri açık ihale yöntemiyle yapılır. Aylar öncesinden katılımcılara bilgi verilir, açık ihale de kameraların karşısında, canlı yayınlar karşısında yapılır. Gayet şeffaf, turizm sektörünün en şeffaf yapılan ihale şeklidir, bunu da bilgilerinize iletiyorum."

Kaynak: AA