Türkiye, dünya kültürel mirasına katkılarını artırarak UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine dört yeni unsur ekledi ve liste kaydı en fazla olan ikinci ülke konumuna yükseldi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Botsvana'nın Kasane şehrinde gerçekleşen 18. UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükümetlerarası Komite Toplantısı'ndaki gelişmeleri kişisel sosyal medya hesabı üzerinden duyurdu.

Bu oturumda Türkiye'nin dört önemli kültürel mirası; "Mey/Balaban Zanaatkarlığı ve İcrası", "İftar ve İftar ile İlgili Sosyo-Kültürel Gelenekler", "Sedef Kakma Sanatı" ile "Tezhip Sanatı" koruma altına alınarak listeye dahil edildi. Bakan Ersoy, bu kararın hayırlı olması temennisinde bulunarak Türkiye'nin bu alandaki zenginliğine ve dünya kültürüne olan katkısına dikkat çekti.

"Yıldızlı Düşler" illüstrasyon sergisi sanatseverlerle buluştu "Yıldızlı Düşler" illüstrasyon sergisi sanatseverlerle buluştu

Daha önce yapılan toplantının bir önceki günkü oturumda, Türkiye'nin geleneksel zeytin yetiştiriciliğini de listeye eklemeyi başarmıştı. Ersoy'un belirttiğine göre, bu son eklemelerle Türkiye'nin listelere kaydettirdiği kültürel miras adedi 30'a ulaşarak, ülkeyi en çok mirası listelenmiş ülkeler arasında ikinci sıraya taşıdı. UNESCO listelerinin zirvesinde ise 43 kültürel miras ile Çin bulunmaktadır. Bu başarı, Türkiye'nin kültürel miras alanındaki uluslararası profilini güçlendirerek kültür turizminin de önünü açıyor.

Editör: Tuğba Özkan