2022 yılının yeniden değerlendirme oranının yüzde 123 olduğunu söyleyen Gazeteci İsmail Akar, “2022 yılında asgari ücret 5 bin 500 TL civarındaydı. 2023 Ocak ayında 8 bin 500 TL, Temmuz’da ise 11 bin 400 TL oldu. Yaklaşık yüzde 85 zam geldi. 2024 yılında asgari ücretin bir kez açıklanacağı bildirildi. Ben yeni asgari ücretin 16 bin 500-17 bin TL arası, en düşük emekli maaşının ise 10 bin 500 TL olacağını düşünüyorum. Eskiden tek bir maaşla ev geçindirilebilirdi. Emekli olunduğunda ise ev alınabiliyordu. Şimdi bunlar hayal oldu. Sorun ülkemizin kaynaklarının adil dağıtılmamasıdır” diye konuştu.

GELİR ADALETSİZLİĞİ BİTİRİLMELİ

“Ülkemizde insanların yüzü gülmüyor” diyen Gazeteci Ahmet Tunca, “İnsanların yüzünün gülebilmesi için rahat yaşayabilmeleri gerekiyor. Gelir düşük olduğundan çoğu insan mutsuz. Ülkemizde gelir adaletsizliği bitirilmeli. Yeni asgari ücretin 15 bin TL, en düşük emekli maaşının ise 11 bin-12 bin TL civarında açıklanmasını bekliyorum. Ülkemizin imkanları belli. Daha yüksek zam yapılsa bile anlamı yok. Çünkü aynı oranda ürünlerin fiyatları da artıyor. Üreten bir ülkeyken, tüketen bir ülke olduk. her şeyi dışarıdan alıyoruz. Dün marulun tanesini 20 TL’ye aldım. Eskiden olduğu gibi üreten bir ülke olmalıyız” şeklinde değerlendirmede bulundu.

MÜLTECİ SORUNU ORTADA

Maçkolik kedi; PAMUK Maçkolik kedi; PAMUK

Asgari ücrete ne kadar zam yapılırsa yapılsın ürün fiyatlarının artmaya devam edeceğini söyleyen Gazeteci Polat Yılmaz, “Türkiye inşaat ekonomisine yöneldi. Bunun doğal sonucunu yaşıyoruz. Maaş artışına bu kadar göz diken bir ülke yok. Mülteci sorunu ortada. Bir kişi evinde 3-4 kişiyi bile sürekli misafir edemez. Ettiğinizde ekonominiz alt üst olur. Asgari ücrette Avrupa’da bir tek Arnavutluk’un önündeyiz. Çalışanların yüzde 60’ı asgari ücret alıyor. İnşaat ve ihale ekonomisinin sonucu budur. Bu sürdürülemez. Önümüzdeki süreçte ülkemizin daha sert bir ekonomik savrulmaya gideceğini düşünüyorum” dedi.

SEKSENLİ YILLARDAN BU YANA ENFLASYONLA YAŞIYORUZ  

“Memur maaşlarına zam yapılıp, emekliye yapılmayınca aradaki fark iyice açıldı” diyen Gazeteci Ertuğrul Sevim, “Önümüzdeki yıl asgari ücrete bir kez zam yapılacağı söylendi ama ben iki kez yapılabileceğini düşünüyorum. Ekonomide denge bozulunca toparlanmak kolay değil. Diş macunu tüpten çıkınca içine koymak zordur. Seksenli yıllardan bu yana enflasyonla yaşıyoruz. Gelir adaletsizliği bitirilmeden sorun çözülemez. Zengin daha zengin, fakir daha fakir hale geldi. Kimi ayda 20 bin TL maaş alıp geçinmeye çalışırken, 20 lira ile öğün geçirmeye çalışıyor.Kimi milletvekilleri bu sorunları konuşmak yerine TBMM’de mangal partisi yapıyor. Bu görüntü insanların vekillere de güvenini azaltıyor” diye konuştu.

Kaynak: BÜLTEN