Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, İsrail'in uyguladığı insanlık dışı baskı ve saldırılara karşı bilim insanları ve uluslararası kurumları harekete geçmeye çağırdı. Kişisel sosyal medya hesabı üzerinden yapılan açıklamada, Özvar İsrail'e karşı tepki gösteren akademisyenlere desteklerini dile getirdi ve onlara yönelik baskıları kınadı.

Özvar, paylaşımında, ifade özgürlüğünü savunmaktan dolayı Pensilvanya Üniversitesi Rektörü Liz Magill'in ABD Kongresi Eğitim ve İş Gücü Komisyonu'na çağrılmasının ardından istifaya itildiğini belirtti. Ayrıca, Harvard Üniversitesi Rektörü Claudine Gay ve MIT Rektörü Sally Kornbluth'un da müslüman karşıtlığı ve nefretin her türlüsüne karşı mücadele etme taahhütleri nedeniyle istifa baskısı altında olduklarını ifade etti.

Başkan Kızıltoprak, "Vekilimiz kefilimizdir" Başkan Kızıltoprak, "Vekilimiz kefilimizdir"

YÖK Başkanı, "Üniversiteler insanlığın vicdanını koruması için önemli bir görev yaparlar. Üniversiteler ve akademisyenler üzerindeki bu baskıyı kabul etmek mümkün değildir. İsrail'in zulmüne yönelik protestolara tepki göstermek yerine Filistin halkının haklı mücadelesinden yana cesurca tavır alan bilim insanlarına teşekkür ederim" diyerek uluslararası camiayı direniş ve insani görevlere destek olmaya çağırdı. Bu önemli duruş üzerine dünya genelindeki akademik kuruluşlar ve bilim insanlarının İsrail'in politikalarına karşı nasıl bir tavır sergileyecekleri merak konusu olmaya devam ediyor.

Editör: Tuğba Özkan