Yükseköğretim Kalite Kurulu'nun (YÖKAK) Türkiye'deki üniversitelerin eğitim kalitesini artırmak amacıyla hayata geçirdiği Kurumsal Akreditasyon Programı (KAP) kapsamında, Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde (AKÜ) bir saha ziyareti gerçekleşti. 26-30 Kasım 2023 tarihleri arasında düzenlenen bu önemli incelemede, YÖKAK Değerlendirme Takımı üniversitenin akademik ve idari yapılanmasını mercek altına aldı.

KAP kapsamında 26-30 Kasım 2023 tarihleri arasında AKÜ’ye gerçekleşen saha ziyaretinde, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Güçlü Yavuzcan başkanlığındaki KAP Değerlendirme Takımında, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oytun Okan Şenel, Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Doğan, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Aşkın, Erzurum Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Songül Duman ve Bartın Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümmühan Avcı akademik değerlendirici; Ankara Hacı Bayram Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlyas Gökhan gözlemci; Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Kalite Koordinatörü Ekrem Öztürk idari değerlendirici; Koç Üniversitesi öğrencisi Yağmur Melek Sarıhasanoğlu ise öğrenci değerlendirici olarak görev aldı.

GSF Öğrencilerinin Karma Sergisi AKÜ’de Açıldı! GSF Öğrencilerinin Karma Sergisi AKÜ’de Açıldı!

Rektör Prof. Dr. Mehmet Karakaş, üniversite olarak akreditasyon sürecine büyük önem verdiklerini vurgulayarak, şu an için 9 lisans programının akredite edildiğini ve hedeflerinin tam akreditasyona ulaşmak olduğunu belirtti. Prof. Dr. Mehmet Karakaş, tam akreditasyonun üniversitelerin tanınırlığı ve öğrenci tercihleri üzerindeki pozitif etkisine dikkat çekti ve KAP'ın Türk yükseköğretim sisteminin ulusal ve uluslararası düzeyde rekabetçiliğini artırmayı amaçladığını ifade etti.

KURUMSAL AKREDİTASYON PROGRAMI NEDİR?

Kurumsal Akreditasyon Programı, YÖKAK tarafından oluşturulan değerlendirme takımlarının kendi aralarında yaptığı toplantı sonrasında; ön ziyaret, uzaktan ziyaret ve yüz yüze ziyaret olmak üzere üç aşamadaki değerlendirmelerden oluşuyor. Bu değerlendirmelerde üniversiteler; “Liderlik, Yönetim ve Kalite, Eğitim ve Öğretim, Araştırma ve Geliştirme, Toplumsal Katkı” başlıklarında 22 ölçüt ve 56 alt ölçüt üzerinden değerlendiriliyor. Değerlendirme takımı tarafından yapılan değerlendirme sonucunda “Kurumsal Akreditasyon Raporu” hazırlanıyor ve YÖKAK’a iletiliyor. Kurumlarda kalite güvence sisteminin olgunluk düzeyi Kurul tarafından değerlendirilerek, üniversitelere 5 yıl süreyle “tam akreditasyon” ya da 2 yıl süreyle “koşullu akreditasyon” veriliyor.

Editör: Tuğba Özkan