Kuraklık Endişesiyle Erken Ekilen Ayçiçeklerinin Gelişimi Güzel Kuraklık Endişesiyle Erken Ekilen Ayçiçeklerinin Gelişimi Güzel

1991 tarihinden sonra sigortası başlayanlara güzel haber geldi! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

EMEKLİ OLMAK İSTEYENLERE MÜJDE

Emekli olmak isteyen vatandaşlar emeklilik konusunda yapılan düzenlemeleri yakından takip ediyor. SGK sık sık düzenlemeleri çalışanlarla paylaşıyor. Erken emeklilik sisteminden faydalanabilmek için bazı şartların taşınması gerekiyor. Erkek çalışanlar askerlik sürelerini prim günlerine ekleyerek prim ve yaş konusunda fırsat yakalayabiliyor. Askerlik borçlanması sigorta başlangıç tarihini borçlanan süre kadar geri çekiyor ve emeklilik yaşı da düşmüş oluyor. 15 sene süre ve en az 3 bin 600 prim günü ödemesi yapan kişiler daha fazla çalışmadan emekli olabiliyor. 

Kısmi emeklilik olarak bilinen bu yöntemde kadınlar 58, erkekler 60 yaş şartını taşıyarak emekli olabiliyor ve sigortanın 9 Eylül 1999 tarihinden önce başlaması gerekiyor. Çalışma gücünde en az yüzde 60 oranında kayıp yaşayan sigortalı çalışanlar da malulen emekli olabiliyor. Ancak malulen emekli olabilmek için en az 1800 prim günü ödemesi yapılması ve yaş sınırının taşınması gerekiyor. Malulen emeklilik için sağlık raporunun da SGK onayı alması gerekiyor. En az yüzde 40 oranında engeli olan sigortalı bireyler de vergi indirimi sayesinde emekli olabiliyor. Şartlar işe giriş tarihine göre değişiyor. Ağır işlerde çalışan kişiler de yıpranma payıyla emeklilik yaşından indirim kazanabiliyor. Madenciler, gazeteciler, gemi adamları bu formülden faydalanabiliyor.  

Kaynak: FADİME ÖZKARAN