Geri dönüş noktasında depozitonuz mobil DOA uygulaması üzerinden iade edilecektir. İade makinesine iade edilen ürünler için e-cüzdanınıza bir depozito yüklenecektir. Kazandığınız kredileri restoran ve marketlerde kullanabilir, biriktirdiğinizde banka hesabınıza yatırabilirsiniz.

Depozito iadesi nasıl yapılıyor?

Depozito sistemi için ilk olarak Sakarya ili pilot bölge seçilmiştir. Sakarya ili pilot il olduğundan beri insanlar mevduat iade sisteminin detaylarını düşünmeye başladı. 2025 yılının sonuna kadar 81 il genelinde uygulamaya alınması planlanan sistemin detayları açıklandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2025 yılının sonuna kadar tüm eyaletlerde uygulamaya konulması beklenen “Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA)” uygulamasına ilişkin 11 sorunun yanıtı haberimizin devamında..

Bakanlığa ait resmi sosyal medya hesaplarından yayımlanan paylaşımda, sistemin sıfır atık hareketi uygulamasının yeni bir adımı olduğu belirtildi. Makalede, mevduat sistemiyle ilgili olarak kamuoyuna sorulan 11 soru ve cevap yer aldı.

DEPOZİTO YÖNETİM SİSTEMİ (DYS) NE DEMEK?

Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA)

Depozito yönetim sistemi, belirlenen bir miktarda depozito bedelinin alınarak piyada olan ürünün tüketilmesi sonrası depozito tutarının geri ödenmesiyle kar elde edilen bir sistemdir.

DEPOZİTO SİSTEMİ KİŞİYE NE SAĞLIYOR?

Altın Alırken Bunu Bilmeyen Yandı! Candaş Atalay Açıkladı… Altın Alırken Bunu Bilmeyen Yandı! Candaş Atalay Açıkladı…

Ambalajların kaynağında ayrı toplanması, geri dönüşüm değerinin korunması ve artırılması; birincil ham maddeler yerine geri dönüştürülebilir malzeme kullanımıyla doğal kaynakların korunması; ikincil ham maddenin kullanımı ile enerji tüketiminin azaltılması; karbon emisyonlarının düşürülmesi; 2053 Net Sıfır Emisyon hedefinin gerçekleştirilmesi ve sıfır atık ile döngüsel ekonominin desteklenmesi konularında önemli katkılar sağlanmaktadır.

DEPOZİTOSU OLAN AMBALAJLAR (DOA) UYGULAMASININ TANIMI NEDİR?

DOA uygulaması, tüketicilerin ambalaj iade süreci içerisinde kullanacağı bir mobil uygulamanın adıdır. Bakanlık tarafından onaylı makinelerle manuel iade noktalarında vatandaşlar bu uygulama sayesinde depozito iadelerini gerçekleştirebilecekler.

DOA UYGULAMASI NASIL ÇALIŞIYOR?

Uygulama, Android ile iOS mağazalarından ücretsiz olarak indirilebilir. Karekod okutarak çalışan sistem ile depozito iade makineleri içine bırakılmış olan ambalajlara yönelik depozito bedeli, tüketicilerin e-cüzdanlarında birikir. Bu bakiye ise, QR kodla ödeme özelliği bulunan tüm POS cihazları aracılığı ile anlaşmalı restoranlarda ve marketlerde harcanabilir.

DOA BANKACILIK SİSTEMİ ENTEGRELİ Mİ?

Tüm finansal işlemler, Türkiye Emlak Katılım Bankası’nın altyapısından DOA mobil uygulaması ile e-cüzdan entegrasyonu aracılığıyla gerçekleştirilir. Biriken bakiyeler daha sonra banka hesaplarına aktarılabilir.

UYGULAMA NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Sakarya’da başlatılan bu uygulamanın 2025 yılının sonuna kadar Türkiye genelinde tüm illerde ve ilçelerde hayata geçirileceği bildirildi.

DOA’YA DESTEK VEREN KURULUŞLAR HANGİLERİDİR?

Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA), Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde depozito yönetim sisteminin sistem yöneticisi şeklinde yer alırken, bu süreç Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) işbirliği ile yürütülecektir.

YILDA GERİ KAZANIM SAĞLANACAK OLAN AMBALAJ SAYISI NEDİR?

Türkiye genelinde yaklaşık 783 bin kilometrekarelik bir alanda yıl içerisinde 25 milyar adet ambalaj toplanması planlanmaktadır.

DOA LOGOSU NE KADAR ÜRÜNÜN ÜSTÜNDE VAR?

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nün işbirliği ile birlikte 1 Ağustos 2023 tarihinden itibaren 22 milyar içecek ambalajı, DOA logosu ile işaretlenerek piyasaya sürülmüştür.

DOA İLE YILLIK NE KADAR KAZANILIR?

Bu uygulama aracılığıyla ülke ekonomisine yıllık olarak 520 milyon avro gibi bir rakam katkı sağlanması hedeflenmektedir.

HANGİ AMBALAJLAR İÇİN DEPOZİTO ÖDENİYOR?

Cam, plastik, alüminyum malzemeler kullanılarak yapılan 0,1 litre ila 3 litre arası tek kullanımlık ambalajlara zorunlu depozito kapsamı sağlanmıştır. Üzerlerinde depozito logosu bulunan bu ambalajlara yönelik depozito bedeli ödenecektir.

Kaynak: GAMZE KOÇAK