Balcı, un fiyatlarının 950-1000 lira bandına yükselmesine rağmen, halkın temel gıdası olan ekmekte yeni bir zam yapılmasının gündemde olmadığını belirterek, “2026’ya iyi bir haberle girmek istiyoruz. Bu nedenle ekmek fiyatlarında şu aşamada bir değişiklik düşünmüyoruz” dedi. Federasyon Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Balcı, TBMM’de kabul edilen düzenleme ile ekmek ve simit fiyat tarifelerinin, Ticaret Bakanlığı’nın olumlu görüşünün ardından birlikler tarafından onaylanarak yürürlüğe gireceğini hatırlattı.
“KİLOGRAM FİYATI 75 LİRANIN ÜZERİNE ÇIKMAYACAK”
Ekmek fiyatlarındaki artış oranlarına da değinen Balcı, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın un fiyatlarına yönelik destekleri sayesinde 2023’te ekmek fiyat artışının yüzde 17,5’te kaldığını, 2024’te ise bu oranın yüzde 25 ile sınırlı olduğunu ifade etti. 2025 yılı itibarıyla yıllık ortalama artışın yüzde 37,5 seviyesine geldiğini aktaran Balcı, buna rağmen ülke genelinde ekmeğin kilogram fiyatının 75 liranın üzerine çıkmayacağını vurguladı. Balcı, İzmir, Ankara, İstanbul, Bursa ve Kocaeli gibi birçok ilde uygulanan mevcut fiyatın korunacağını, 75 liranın altında kalan illerde ise farkların yansıtılabileceğini söyledi.
![]()
EKMEK İSRAFI VE ESNAFA UYARI
Sektörün en büyük sorunlarından birinin ekmek israfı olduğuna dikkat çeken Balcı, günde yaklaşık 6 milyon 100 bin ekmeğin israf edildiğini ve bunun fırıncı esnafını olumsuz etkilediğini belirtti. Zincir marketlere de çağrıda bulunan Balcı, ekmek iadesi konusunda gerekli adımların atılmaması halinde yaptırımların kaçınılmaz olacağını dile getirdi. Ayrıca merdiven altı üretime karşı denetimlerin artırılması gerektiğini söyleyen Balcı, fırıncı esnafına da tarife dışı fiyat uygulanmaması konusunda uyarıda bulunarak, aksi halde ağır para cezalarıyla karşılaşılabileceğini hatırlattı.




