Dumlupınar Bilsem öğrencileri Kübranur Başbunar, Ecem Dilara Durgut ve Gökçe Nil Özgür TÜBİTAK 2204 A Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması kapsamında Sandıklıˈnın Karadirek köyünde Kılandıras Testisi ve Çömlekçiliği ile ilgili proje çalışmalarını yürütüyorlar. Tarih öğretmenleri Muhammet Öztürk danışmanlığında yürütülen proje çalışması kapsamında Karadirek köyünde yaşayan son çömlek ustası Ali Kavak’ı ziyaret eden proje öğrencileri Kılandıras Testisi olarak bilinen kültürel miras hazinesinin Afyonkarahisar için yok olmaması için çalışmalar yapmaya başladılar.

Proje öğrencisi Kübra Nur Başbunar, “Ali Kavak amca Kılandıras-Karadirek testisinin son ustası. Şu an köyde ondan başka çömlek ustası yok. Kendisi de çömlekçiliği artık bir ekonomik gelir olarak yapmıyor. Kendisi de 2005ˈten beri artık üretim yapmadığını söyledi. Aslında bu testi çok eskiden Kılandıras Testisi olarak özel olarak istenirmiş ve alınırmış. Türkiye genelinde talep gören bir testi imiş. Bu hazinemiz yok olmak üzere” dedi.

“KILANDIRAS TESTİSİNİ BENDEN SONRA DEVAM ETTİRECEK KİMSE YOK”
Son Kılandıras Testisi Ustası Ali Kavakda “Kılandıras Testisini benden sonra devam ettirecek kimse yok. Bu testinin toprağı sadece Karadirek’te var. Böyle kırmızı, sağlam toprak bulamazsınız. Zamanında çömlek yapmak için kırmızı toprak çamurunu çiğneyip birkaç gün bekletip testiyi öyle yapıyorduk. Ben bu testiyi yaptığım zamanda Kılandıras’tan daha dayanıklı olanına rastlamadım. Çok yerde bu testiyi sattım” diyerek testinin geçmişteki önemine dikkat çekti.

VALİ VE BAŞKAN’DA BİLGİLENDİRİLDİ
Proje öğrencilerinden Gökçe Nil Özgür de Kılandıras testisi ile ilgili attıkları adımlardan bahsederek “Yürüttüğümüz proje ile ilgili olarak sayın valimizi bilgilendirdik. Aynı zamanda Sandıklı Belediye başkanımız ile görüştük. Projemize çok ilgi gösterdi. Önümüzdeki günlerde de Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ile güzel bir iş birliği çalışmasına imza atacağız. Onun da bilgilerini daha sonra paylaşacağız” dedi.
“KİTAP BASTIK”
Proje öğrencilerinden Ecem Dilara Durgut “Kılandıras testisi ile ilgili eski fotoğrafları ve gazete haberlerini toplamaya çalışıyoruz. Çömlek toprağının kimyasal analizini yaptırdık. Aynı zamanda Kılandıras Macerası adlı bir kitap yazdık, bunu basmak istiyoruz. En önemli amacımız ise eğitimler sonrası Sandıklıda Kılandıras çömlekçiliğini yeniden canlandırmak olacaktır.” dedi.
Proje öğrencileri Dumlupınar Bilsem bünyesinde devam ettirdikleri Kılandıras Testisi-Çömlekçiliği kültürel miras projesi ile ilgili olarak şehrin desteğini beklediklerini dile getirdiler.





