Afyon Kocatepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı tarafından “Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlıkta Mevcut Durum, Geleceği, Görevleri, Sorunları” temalı konferans gerçekleştirildi.

Abdullah Kaptan Konferans Salonunda, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (PDR) Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasemin Yavuzer’in verdiği konferansta; AKÜ Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gürbüz Ocak ile birlikte akademik personel ve öğrenciler katıldı.

Akü'de Rehberli̇k Ve Psi̇koloji̇k Danişmanlik Mevcut Durum Ve Geleceği̇2

“ÖNCELİKLİ OLAN SİZİN BELLİ BİR ORTALAMANIN ÜZERİNDE MEZUN OLMANIZ”

Konferansın moderatörlüğünü yapan Prof. Dr. Gürbüz Ocak, Eğitim Fakültelerinin bir değişim süreci yaşadığını belirtti.

Ocak, “Her değişim programlarında yaşandığı gibi bunda da olumlu ve olumsuz taraflar olacak ama siz şu anda bulunduğunuz konum itibariyle çalışmalarınıza devam etmelisiniz. Öncelikli olan kısım sizin belli bir ortalamanın üzerinde mezun olmanız ve bunu bizim sağlamamız” dedi.

Akü'de Rehberli̇k Ve Psi̇koloji̇k Danişmanlikmevcut Durum Ve Geleceği̇

“EĞİTİLMİŞ, NİTELİKLİ PSİKOLOJİK DANIŞMANLAR YETİŞTİRMEK İÇİN KURULDU”

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (PDR) Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasemin Yavuzer, 2019 yılında Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği bünyesinde Psikolojik Danışma ve Rehberlik Eğitimi Programlarını Değerlendirme ve Akreditasyonu Birimi’nin (PDR-EPDAB) kurulduğunu belirtti.

Yavuzer, “Bu akreditasyon birimi sadece PDR lisans programlarının akreditasyonlarından sorumlu. 2022 yılında YÖKAK’tan 2 yıl tescil alarak yetkilendirildi ve 2024 yılında ise bu yetkilendirilme 2 yıl daha uzatıldı” dedi. PDR-EPDAB’ın görevi ve amaçları üzerine konuşan Yavuzer, “PDR-EPDAB’ın temel amacı Psikolojik Danışmanlık Eğitim Programları için akreditasyon değerlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yapmak ve eğitimin kalitesinin yükselmesine katkıda bulunarak güncel gelişmeleri kavrayan, iyi eğitilmiş, nitelikli psikolojik danışmanların yetiştirilmesini sağlamak” diye konuştu.

“PSİKOLOJİK Akü'de Rehberli̇k Ve Psi̇koloji̇k Danişmanlikmevcut Durum Ve Geleceği̇4DANIŞMANLIK, ABD’DE GELİŞMEYE BAŞLADI”

Afyonkarahisar Belediye Meclisi Ne Zaman Toplanacak? Afyonkarahisar Belediye Meclisi Ne Zaman Toplanacak?

Psikolojik danışmanlığın, meslek olarak bakıldığında iki şekilde tanımlanabildiğini ifade eden Yavuzer, şunları kaydetti:

“İlk olarak Amerika Birleşik Devletlerinde gelişmeye başlayan psikolojik danışmanlık ‘çeşitli ortamlardaki danışanların gelişim ve potansiyellerini en üst düzeye çıkarmalarına, gelişim önündeki engelleri aşmalarına, gelişimlerinin sürekliliğini sağlayacak stratejileri planlamalarına ve sorunlarına neden olacak davranışlarını ve yaşam bulgularını değiştirmelerine yardımcı olmak için çeşitli hizmetler sunmak’ şeklinde tanımlanıyor. Bizim ülkemizde psikolojik danışmanlık bir meslek olarak ilk kez 2017 tarihinde Mesleki Yeterlilik Kurumubünyesinde psikolojik danışman standartlarının oluşturulmasıyla başladı. Bu standartlara göre psikolojik danışman, ‘çocukluktan yaşlılığa farklı yaşam dönemlerindeki bireylerin eğitsel, mesleki, kişisel ve sosyal gelişim alanlarında ve onun konularında yardımcı olmak amacıyla bireyle veya grupla psikolojik danışman ve rehberlik hizmetlerini sunan nitelikli kişidir’ olarak tanımlanıyor.”

Akü'de Rehberli̇k Ve Psi̇koloji̇k Danişmanlik Mevcut Durum Ve Geleceği̇1

“PDR LİSANS PROGRAMLARININ TÜM DERSLERİ GEREKLİ”

PDR lisans programında alınan tüm derslerin yetenekli bir psikolojik danışman olabilmek için oldukça gerekli olduğunu vurgulayan ve öğrencilere bu konuyla ilgili önerilerde bulunan Yavuzer, şöyle konuştu:

“Türk PDR Derneğine fahri üye olun. Hem aidiyet duygunuz gelişir hem de alanla ilgili gelişmeleri takip edersiniz. Öğretim üyelerinizin önerdiği ders kitapları ya da okumanız gereken kitapları mutlaka okuyun. Hem kişisel kütüphanenizi oluşturun hem de okuyarak derslerde öğrendiğiniz bilgi ve becerilere katkı sağlayın. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Ulusal Staj Programına dahil olun. Bu programa not ortalaması 4 üzerinden en az 2 olan, 2, 3 ve 4. sınıf PDR öğrencileri başvurabiliyor. Böylece Milli Eğitime bağlı okullar dışındaki çeşitli kurum ve kuruluşlarda da staj yapma imkânınız oluyor. Bir diğer önerim ise Türk PDR Derneğinin her yıl düzenlemiş olduğu öğrenci kongrelerine mutlaka katılmanız. Erasmus öğrenci hareketliliği programından en az bir dönem yararlanın ve 4. sınıftan itibaren artık eğitimler almaya başlayın.”

Konferans, soru cevap bölümünün ardından sona erdi.​

Kaynak: GAMZE KARABULUT