Atatürk Kongre Merkezinde gerçekleştirilen törene; Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Ali Uysal, Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Cem Kasapoğlu, İl Jandarma Komutanı Kd. Albay Tolga Yağan, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Peker, Afyonkarahisar Tarım İl Müdür Yardımcısı Ahmet Şevki Gümüş, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Civelek, Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Zeki Gürler ve Dr. Öğretim Üyesi Durmuş Fatih Başer, Afyonkarahisar Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Doğan Kaya, AKÜ Hayvan Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Musa Korkmaz, Sağlık Bilimleri Enstitü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tekerli ile birlikte akademik personel ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından Fakülte öğrencilerinin müzik dinletisiyle başlayan tören, Veteriner Fakültesi birincisi Melis Güneysu’nun konuşmasıyla devam etti. Güneysu, elde ettiği başarıyı Cumhuriyetin sağladığı eğitim hakkına borçlu olduğunu belirtti.
Asıl yolculuklarının mesleki sorumlulukları üstlenmeleriyle başladığını söyleyen Güneysu, “Veteriner hekimlik mesleğini; araştırmayı, öğrenmeyi ve geliştirmeyi ilke edinerek, bilimden sapmadan, etik değerlere bağlı kalarak ve meslek onurunu her şeyin önünde tutarak icra edeceğimize herkesin huzurunda söz veriyoruz” dedi.
“BİLİMİN IŞIĞINDA BAŞARIYA YÜRÜMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Civelek ise yaptığı açış konuşmasında öğrencilerin mezuniyetini ve Fakültenin 30. yılını içtenlikle kutladığını belirtti. Fakülte olarak milli ve manevi değerleri koruyarak, bilimin ışığında başarıya yürümeye devam edeceklerini vurgulayan Prof. Dr. Civelek, “Kuruma kazandırılan 100’ün üzerinde yeni akademik ve yaklaşık 40 idari kadro ile birlikte yapılan altyapı ve ekipman yatırımları sayesinde AKÜ Veteriner Fakültesi, Türkiye’nin en güçlü veteriner fakültelerinden biri haline geldi” dedi.
Hizmete açılan Yeni Hayvan Hastanesi ve Eğitim Çiftliğinin, Fakültenin bilimsel vizyonunu yansıtan önemli yatırımlar olduğunu kaydeden Civelek, “Bu eserleri yerinde görmenizi isterim. Söz konusu yatırımlar, hem bilimsel altyapımızı hem de hizmet kapasitemizi önemli ölçüde geliştirdi” diye konuştu.
“VETERİNER HEKİMLİK BİLGİYİ, SABRI VE VİCDANI BİR ARADA TAŞIR”
Fakültenin uluslararasılaşma hedeflerine de değinen Civelek, “60’a yakın uluslararası iş birliği protokolü ile de öğrencilerimize ve akademisyenlerimize dünyaya açılan kapılar sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Öte yandan artık ulusal olarak akredite bir kurumuz ve çok yakında, önümüzdeki Ekim ayı içerisinde uluslararası akreditasyonu da alacağımızın güçlü kanaatindeyim” dedi.
Öğrencilere sadece birer mezun değil, aynı zamanda Türk veteriner hekimliği mesleğinin genç neferleri olduklarına da vurgu yapan Civelek, şunları paylaştı:
“Hayvan sağlığını, toplum sağlığından ayrıt etmeyen bu kutsal meslek; bilgiyi, sabrı ve vicdanı bir arada taşımaktadır, bu sorumluluğu hepimizin sırtına yüklemektedir. Unutmayın ki sizler bu ülkenin yarınısınız. Mesleğinizi layıkıyla icra etmeniz geleceğin şekillenmesinde rol oynayacaktır. Bu aynı zamanda bir vatan borcudur. Çok şanlısınız, çünkü güçlü geçmişe ve aydınlık geleceğe sahip bir fakülteden mezun oluyorsunuz. Bu fakülteden mezun olmuş olmanız donanımlı olarak geleceğe yürüyeceğiniz anlamı taşımaktadır. Bu güven ve hedefle yarınlara yürüyünüz. Mesleğe değer katmış meslektaşlarınızın yolunda olunuz. Sizler, onlardan devraldığımız bilgi ve birikimini gelecek nesillere aktarmak için aynı azim ve kararlılıkla çalışmaya devam ediniz.”
“ASIL OLAN İNSANIN KENDİNİ BULMASI”
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Peker ise AKÜ’den 2025 yılında ön lisans programlarında 2 bin 900, lisans programlarında ise 2 bin 700 olmak üzere toplam 5 bin 600 öğrencinin mezun olduğunu kaydetti.
Hayatın bilme, bulma ve olma yolculuğu olduğunu, ancak bilgi sahibi olmanın tek başına yeterli olmadığına dikkat çeken Peker, “Önemli olan bildiğimizi bulmak, o bilgiye ulaşmak için çaba göstermektir. İrfan yolculuğuyla doğruyu, iyiyi, güzeli, faydalıyı ve adil olanı bulmalı; hikmet yolculuğuyla da bunları hayatımıza geçirmeliyiz. Asıl olan, insanın kendisini bulması ve bu doğrultuda istikamet üzere yaşamasıdır” dedi.
Peker, öğrencilerin, bilgiyle dolu uzun bir yolculuktan geçtiğini belirterek, “Bu yolculuk boyunca her mola yerinde birileri sizlere hizmet etti, sizleri yeni bilgilerle besledi. Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise duraklarında pek çok öğretmeniniz size hizmet etti. Ardından üniversite durağına geldiniz. Burada kıymetli hocalarınızdan çok değerli bilgiler öğrendiniz. Yolculuğunuz burada bitmiyor; ömrünüz boyunca yeni duraklarınız ve sizlere eşlik edecek insanlar olacak” diye konuştu.
“SAMİMİYETTEN AYRILMAYIN”
“Bilme, bulma ve olma yolculuğunun” her anında ailelerin öğrencilerin yanında olduğunu ifade eden Peker, yolculuğun ancak olmakla değer kazanacağını kaydetti. Peker, şöyle konuştu:
“İnsan, zekâsı ve bilgisiyle değil ancak iradesi ile insandır. İradeye anlam katan ise ahlaktır. Dolayısıyla insan ahlakıyla insandır. Ahlaka işlevsellik kazandıran ise bir anlamda bizim inancımız oluyor. İnancı geçerli yapan şey ise samimiyet. Her şeyden önce samimiyet gerekiyor. Hayatınız boyunca yapacağınız hizmette samimiyetten ayrılmayın. Samimiyetinizin ölçüsünü para, pul, makam ve mevki değil istikamet üzere olmak olsun.”
“VETERİNER HEKİMLER, İNSANLIĞA HİZMET EDEN NEFERLERDİR”
Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Cem Kasapoğlu da veteriner hekimliğin yalnızca hayvan sağlığıyla değil aynı zamanda toplum refahı, doğayla kurulan ilişkinin korunması ve toplum sağlığıyla doğrudan ilgili olduğunu ifade etti.
Kasapoğlu, “Mezun olan her bir gencimiz sadece meslek sahibi değil aynı zamanda yaşamı koruyan, doğayı savunan, insanlığa hizmet eden birer neferlerdir” dedi.
“TÜRKİYE, ÇOK HIZLI GELİŞEN BİR ÜLKE”
Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Ali Uysal ise öğrencileri, mezun olduktan sonra yeni bir yolcuğun beklediğini söyledi. Veteriner hekimliğin gelecek vadeden bir meslek olduğunu belirten Uysal, bu alanda çalışmanın büyük avantajlar sunduğunu vurgulayarak, “Veteriner hekimlik benim çok saygı duyduğum bir meslek. Bana göre Türkiye’de iş bulma, özgürlük ve rahat çalışma anlamında en şanslı meslek veterinerliktir” dedi. Türkiye’de 30 veteriner fakültesinin bulunduğuna ve yeterli sayıda mezunun olmadığına dikkat çeken Uysal, “Türkiye, 85 milyonluk nüfusu ve her yıl ağırladığı 60 milyon turistle birlikte yaklaşık 150 milyon insana hizmet veren bir ülke. Et ihtiyacı da bu nedenle her zaman var olacak. Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), kendi çiftliğini kurmak isteyen veteriner hekimlere milyonlarca lira hibe desteği sağlıyor. Türkiye, çok hızlı gelişen bir ülke ve bu nedenle veterinerlik benim için özgürlüğü temsil ediyor” diye konuştu.
Tören, öğrencilere temsili diplomalarının verilmesinin ve hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından sona erdi.