Hollywood filmlerinde sıkça gördüğümüz “kıyamet senaryoları” genelde bilim kurgunun sınırları içinde kalır. Fakat, bu sefer, bilim insanları Dünya’nın ileride Güneş etrafında olan yörüngesinden çıkabileceği düşüncesini bilimsel bir ihtimal olarak gündeme getirdi.
GÜNEŞ’E YAKIN OLARAK GEÇEN YILDIZLAR TEHLİKE OLUŞTURABİLİR
Planetary Science Institute ve Bordeaux Üniversitesi’nde görevli araştırmacılar, Güneş Sistemi’ne yaklaşan bir yıldızın, Dünya yörüngesini etkileyebileceğini savunuyor. Eğer bu olursa, Dünya Güneş’ten uzaklaşıp derin uzaya doğru hareket edebilir. Bu durum ise gezegenimizin hızlı bir şekilde soğuması, iklim düzeninin bozulması ve yaşamın da sona ermesi demektir. Hatta yalnızca Mars’ın yörüngesine kadar gitmesi bile, gezegenin büyük bir kısmının buza bürünmesine neden olabilir.
OLASILIK DÜŞÜK FAKAT YİNE DE VAR
Chip dergisinde yayımlanan bir çalışmada, böyle bir felaketin önümüzdeki beş milyar sene içerisinde yaşanma ihtimalinin yaklaşık olarak 500’de bir olarak belirlenmiş. Dünya’nın yörüngeden sapma ya da başka bir gezegen ile çarpışma olasılığı da yüzde 0,2 olarak tahmin ediliyor. Mars için bu oranın biraz daha yüksek olduğu belirtilirken oranın yüzde 0,3 şeklinde kaydedildiği ifade ediliyor.
TEK TEHDİT BU DEĞİLDİR!
Tabii ki bu, insanlık için sağlanan tek tehlike senaryosu değildir. Uzaydaki serbest dolaşan kara delikler, dev asteroid çarpışmaları, nükleer savaşlar, yapay zeka teknolojisinin kontrolün dışına çıkması ya da Dünya’nın manyetik kutuplarının değişmesi gibi birçok farklı senaryo uzun bir zamandır bilim çevrelerinde tartışılmaktadır.