Resmi Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile 492 Sayılı Harçlar Kanununa bağlı tariflerde yer alan maktu harç tutarı değiştirilerek yurt dışından getirilen cep telefonlarının pasaport kayıt hakkı 6 bin liradan 20 bin liraya çıkartıldı. İletişim Ve Bilişim Federasyonu Genel Başkanı Şenol Şen konuya ilişkin basın açıklaması yaptı. “Bu harç almak değil haraç almaktır ve vatandaşımız bu haracı hak etmemektedir” diyen Şen, gelen zamma tepki gösterdi.
Şen konuşmasında, “Yurt dışında satılan bir ürün, yaşadığımız ülkede satılan aynı üründen çok daha ucuz ise, haklı olarak vatandaşlarımızda menfaatleri açısından yurtdışından ki ürünü tedarik etme yoluna gider. Maalesef ülkemizde Cep telefonları üzerinden yüzde 100’ü bulan vergiler alınmaktadır. Zira Amerika’da yeni çıkan bir model 1000 dolar yani 26 bin 500 lira iken aynı model cep telefonu bizde 60 bin liraya satılmaktadır. Maalesef Hükümet olarak cep telefonları üzerindeki yüzde 100 e varan vergi bile, cep telefonunun yurt içi ve yurt dışı fiyat farkını kapatmaya yetmemektedir. Üzülerek de söylüyorum ki sektörümüzü tekeline e alan birkaç tane malum dernek üyesi ithalatçının her zamanki gibi servetine servet katılması için 2013 de 115 TL, 2023 başında 6 bin 91 TL olan bu ücret bugün itibariyle yüzde 228‘e varan korkunç bir artış ile 20 bin TL’ye yükseltilmiştir. Dünyanın neresinde görülmüş bir vergi oranıdır bu?” dedi.
170 BİN KİŞİLİK SEKTÖR
Şen şöyle devam etti, “Cep telefonları üzerinden alınan ithalat ve özel tüketim vergilerini makul mantıklı seviyelere, diğer bir deyiş ile Avrupa’daki vergi seviyelerine çekilirse işte o zaman vatandaşımız yurt dışından telefon getirmek yerine, yurt içindeki cep telefonları satın alacaktır. Şuna da bakmak lazım ki, bu haraç en çok hangi kartelin yarayacak? Tabii ki, daha öncede sektörümüz aleyhine her türlü kanunların çıkarılmasında başrol oynayan ve malum dernek üyesi olan cep telefonu ithal eden birkaç firma sahiplerinin ve yıllardır servetlerine servet katan temlik adı altında taksit ile fahiş fiyata ürün satan kartelin işine yarayacaktır. Yani malum derneğin üyelerine yarayacaktır. Malum derneğin kendi çıkarları için yaptığı her açıkla ve öneriler 170 bin kişilik sektörümüz esnafını yok etmek için planlanan projenin adımları olup; buna göz yummak da devletimize zarar vermektedir. Çünkü bu haraç zammı Fiyatlar ne olursa olsun, kartel firmalar size istedikleri kadar fahiş fiyatla ürün satsınlar, devlet olarak da biz de cep telefonları üzerinden aldığımız vergileri katmerleyelim, son kullanıcılar yut dışından telefon getirmesin diyerek yapılmış bir zamdır.”
AMAÇLARI KAR MARJLARINI ARTIRMAK
Yapılanmanın şahsi çıkarlar için yapılan her önerinin ve görüşün tek amacının kendi kar marjlarını arttırmak olduğunu söyleyen Şen, “Bu vesile ile de vatandaşımızın sırtına extra vergi yükü binmesine vesile olmak la kalmayıp; GSM sektörümüz esnaflarının mağdur olmasına sebebiyet vermektedirler. Sektördeki 170 bini geçen GSM esnafının ve vatandaşımızın hakkını savunan İletişim ve Bilişim Federasyonu olarak, Hazine ve Maliye Bakanlığının Cep telefonları üzerindeki yüksek harç ve vergi oranlarında düzenleme yapması için dikkat çekiyoruz. Avrupa’da en düşük maaş alan kişi 2 hafta çalışıp telefonu kendisini alabiliyorken, Türkiye’de bir asgari ücretli aynı telefonu fahiş vergiler yüzünden 5 ayda alabilmektedir. Asgari ücretli bir vatandaşımız, Gurbetçi akrabalarından gelecek bir cep telefonunu kayıt ettirmek için 2 aylık maaşının tamamını cep telefonunun sinyalinin kapanmaması için haraç olarak vermek zorundadır” diye konuştu.
85 MİLYON VATANDAŞ ZORDA KALDI
Şen sözlerini şöyle tamamladı, “Sosyal devlet; nakit transferleri, sağlık, eğitim, gıda, konut ve diğer refah hizmetleri aracılığı ile; etkinlik, yaşam standartlarının desteklenmesi, eşitsizliğin azaltılması/gelir dağılımında adalet ve eşitlik amaçlarına ulaşmayı hedefler. Bu kapsamda şayet; Hazine ve Maliye Bakanlığı cep telefonları üzerinden alınan vergilerin yeniden gözden geçirilerek makul oranlar seviyesine çekilmesi halinde kaçakçılığın önüne geçilecektir. Dünyanın her yerinde iletişime herkes kolaylıkla ulaşabilirken, cep telefonu artık herkes için elzem olmuşken bunun üzerinden halkı sömürmek kabul edilemez bir durumdur. Ayrıca, 170 bin cep telefonu küçük esnafının düşmanı olan, meclise ve kanun koyuculara etki ederek GSM sektörü adına her alınan karada 85 milyon vatandaşımızı da zor durumda bırakan malum derneği’de şiddet ile kınıyor ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nı bu yanlıştan dönülmesi için insafa ve adalete davet ediyoruz.” >>HABER: GAMZE KOÇAK
#telefon #iletişimvebilişimfederasyonu #şenolşen #haraç #telefonkayıtücreti #ücret #zam #afyon #odakgazetesi