TBMM Genel Kurulu’nda, Kamu Hizmeti Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısı ile çok sayıda kanun ve kararname kabul edilerek kanunlaşmasına ilişkin görüşmeler yapıldı.

Sekiz yıldır disiplin cezası almamış olan memurlara ek kademelerden yararlanma olanağı tanıyan düzenleme, kamu görevlerine ilişkin yasal çerçeve kapsamında sözleşmeli kadrodan memur pozisyonuna geçenler için de geçerli olacak.

375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ilgili hükümleri uyarınca yöneticilik görevlerinden çıkarılanlar ya da bu görevlere devam etmek üzere görevlerine son verilerek ilgili kadrolara atanan ve daha sonra kendi istekleriyle kamu görevinden çekilen kişiler. Kadrolu olanlar ile kamu görevine dönmek isteyenlerin güvenlik soruşturmasına tabi tutulması ve bu düzenlemeye en fazla iki kez uymaları gerekmektedir. Atanan kadrolara başka bir şart aranmaksızın ve başka kimsenin atanmasına gerek kalmaksızın atanacaklar. Türkiye’nin üye olduğu uluslararası kuruluşlarda görev yapanların, kamu kurum ve kuruluşlarının yurt dışı birimlerinde çalışan kişilerin veya bu kurum ve kuruluşlarda görev yapan ve 6 aydan fazla süreyle yabancılara görevlendirilen kişilerin devlet memurlarının eşleri, görev süresi boyunca 3 yılı geçmemek üzere ücretsiz izin verilebilir. Mesleki asistan olarak atanamamış olanlar en az 3 yıl çalışmış olmaları ve mesleki tezlerinin, çalıştıkları birimin belirlediği konulara göre tez komitesi tarafından belirlenip kabul edilmesi durumunda yeterlik sınavına girebileceklerdir.

Yönetmelik değişikliği öncesinde kanun hükümlerine göre yeterlik sınavına girme hakkına sahip olan ancak bu yönetmelik tarihinde ilk yeterlik sınavı kurumu tarafından yapılmamış olanlara, düzenleme için 6 aylık süre geçerlidir.

Sınav, hükmün yürürlüğe girmiş olduğu tarih itibariyle başlayacaktır. Mücbir sebep beyanında Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yetkisi olacaktır.

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı düzenlemeleri geliştirilmektedir. Hakim ve savcıların terfileri başka işlemlere gerek kalmadan düzenli ve zamanında gerçekleştirilecek. Görevine gerek kalmayan daimi temsilciler, diğer kamu kurumları ve kuruluşlarında durumlarına uygun kadrolara atanır.

Geçici olarak görevlendirilen çalışanlardan, hizmetine artık ihtiyaç duyulmayanlar, görev süreleri bitmeden tesise geri gönderilebilir veya işten çıkarılabilir.

Hakimler ile savcılar, kaymakamlar, yasamadaki uzmanlar ve merkez teşkilatında çalışan veya halen çalışmakta olan veya aynı ya da benzer iş, eğitim ve vasıflara sahip pozisyonlarda bulunan kişiler ile niteliklerini almış olmaları şartıyla merkez teşkilatı tarafından belirlenen çalışanlar . Belli bir eğitim programının ardından yeterlilik sınavını geçerek. Bu bilginin yayınlandığı tarihte, uygun bir toplantıda, idari konulardan sorumlu Başkanlığın daimi temsilcisi olarak raportörlük görevini yürüten kişiler, bu görevleri en az 3 yıl süreyle yerine getirmek şartıyla Cumhurbaşkanlığı Cumhurbaşkanlığı raportörü pozisyonuna atanabilir.

Hakim Ve Savcı Yardımcılarının Atamaları Gerçekleştirildi Hakim Ve Savcı Yardımcılarının Atamaları Gerçekleştirildi

Türkiye İstatistik Kurumu’nun da (TÜİK) belirlenmektedir. Sonuç olarak TÜİK’in geliri; Hazine yardımları, taşınır ve taşınmaz malların satışı ve kiralanması, her türlü bağış, yardım, vasiyet ve diğer gelirler, kuruluşun objektifliğini veya bağımsızlığını, proje ve araştırma gelirlerini ve diğer gelirleri etkilemez. Döviz ve Damga Genel Müdürlüğü’nün işlevlerini yerine getirmek üzere 150 milyon TL’lik döner sermaye tahsis edildi.

ÖTV Kanunu’nda yapılan değişiklikler sayesinde hasarlı araçlar 10 yılda bir değiştirilebiliyor. Araçların yüzde 20’sinin yerli olması gerekiyor. 1 Ocak 2015 tarihinden önce vadesi gelen Genel Sağlık Sigortası borçları iptal edilecektir.

Kaynak: ODAK HABER MERKEZİ