Afyonkarahisar Çakır Mahallesi halkını uzun süredir endişelendiren bir konuyu kamuoyuna duyurmak için bir araya geldiklerini belirten Eski Mahalle Muhtarı Mahmut Nedim Özdamar, mahallenin önemli bir yeşil alanı olan ve mesire ve piknik alanlarıyla ünlü olan bölgenin, son belediye seçimlerinden sonra karşılaştıkları bir olay nedeniyle tehlikede olduğunu açıkladı.

Çakır Mahallesi'nde Büyük Endişe (1)
MAHALLEDEKİ 35 BİN 176 METREKARELİK ALAN TALANA MI AÇILACAK?
Mahallede bulunan 211 ada ve 52 parsel üzerinde yer alan 35 bin 176 metrekarelik arazinin, önce "ham toprak" olarak nitelendirildiğini ve daha sonra Milli Emlak bünyesine geçirildiğini belirten Özdamar, bu alanın Bilal Çiftçi tarafından ağaçlandırıldığını ifade etti. Özdamar, söz konusu arazinin bugünkü değerinin 350 milyon TL olduğunu ve Afyonkarahisar'ın önde gelen iş insanları ve profesörlerinin yaşadığı bir bölge olduğunu vurguladı.

Çakır Mahallesi'nde Büyük Endişe (2)
MAHALLE HALKI VALİLİĞE DİLEKÇE VERDİ
Durumu araştırmak amacıyla Milli Emlak Müdürü ile görüştüklerini ve müdürün kendilerine ecri misil ve kiralama talepleri olduğunu söylediğini belirten Özdamar, mahalle halkının durumu durdurmak için valiliğe dilekçe verdiğini ifade etti. Özdamar, "Biz burada doğduk, büyüdük. Çocukluğumuzun geçtiği araziyi birilerine peşkeş çekmeye razı değiliz" diyerek tepkisini dile getirdi.

Çakır Mahallesi'nde Büyük Endişe (3)
YETKİLİLERE ÇAĞRI: YAĞMAYA DUR DE!
Afyonkarahisar şehir merkezine sadece 7 kilometre uzaklıkta olan ve bugünkü değeri 350 milyon TL olan bu arazinin birilerine peşkeş çekilmesine karşı çıktıklarını belirten Özdamar, Sayın Vali Kübra Güran Yiğitbaşı, Belediye Başkanı Burcu Köksal ve milletvekillerine seslenerek, "Lütfen bu yağma ve talana dur deyin. Buranın birilerine peşkeş çekilmesine müsaade etmeyin" çağrısında bulundu.

Afyon’da arama yapılan şahsın işyerinden bakın ne çıktı? Afyon’da arama yapılan şahsın işyerinden bakın ne çıktı?

Çakır Mahallesi'nde Büyük Endişe (4)
TEK TALEBİMİZ KÖY HALKINA TAHSİS EDİLMESİ
Çakır Mahallesi sakinlerinden Afyonkarahisar Barosuna kayıtlı Av. Mustafa Başpınar, hukuki vasfın ham toprak olarak geçtiğini söyleyerek, “Burasının tapuya yakın bir zaman içerisinde tescil edildiği bilgisine ulaştık. Ancak daha önceden tescil talan olduğu bilgisine de şuanda diğer arkadaşlar vasıtası ile bilgi sahibiyiz. Bizim buradaki önceki talebimiz burası çok güzel bir yer, buranın korunması en azından kamuya, köy halkına diğer kamudaki insanlara tahsis edilmesi önceliğimizdir. Zaten biz her hâlükârda öncelikli olarak buranın kendi mahallemizde olarak bir faydasının sağlanmasını talep ediyoruz” dedi. 

Çakır Mahallesi'nde Büyük Endişe (5)
TARIMSAL FAALİYETİN YAPILMASI SÖZ KONUSU DEĞİLDİR
“Buranın bir mera olduğunu, diğer yerlerde hayvanların otlandığı söz konusudur” diyen Başpınar, “Ağaçların incelenmesinde yine mera vasfının taşıdığı birçok bitki örtüsünün burada mevcuttur. Bu noktada mera olmasa bile en azından tescilsiz alan olarak yine eski pozisyonunda kalmasını öncelikli olarak talep ediyoruz. Ancak yine buranın şunu da izah edeyim tarımsal arazi olabilecek potansiyel ve vasfı yok. Alan dağlık bir alan engebeli bir alan burada herhangi bir şekilde sürme işlemi tarımsal faaliyetin yapılması söz konusu değildir” diye konuştu.

Çakır Mahallesi'nde Büyük Endişe (6)
HUKUKİ MÜCADELEMİZİ BAŞLATACAĞIZ
Kendi köylerinden olmayan kişilerin menfaat elde etmek için bir şeyler yapıldığını belirten Başpınar,  “Ancak ne hikmetse kendi köyümüzden olmayan başka yerlerden olan vatandaşlar çıkıp gelmişler buraya kendilerince bir takım menfaatler elde etmek adında kimsenin haberi olmadan böyle biz yaptık oldu tarzında bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Biz bunun doğru olduğunu düşünmüyoruz. Dolayısıyla illaki burada tarımsal bir pozisyon olacaksa da bunu yapabilecek kendi köy halkımız, eşrafımız en iyisini yapabilecek potansiyeldedir. Kendi köyümüze kendi insanlarımıza ve diğer kamuya açık olarak yapılmasını talep ediyoruz ve bunun için de hukuki mücadelemizi başlatacağız ve devam edeceğiz.”

Çakır Mahallesi'nde Büyük Endişe (7)
ARKASINDA ORMAN, OVASINDA MEYVE BAHÇELERİ VAR
Mahalle Sakinlerinden Mahmut Kartal ise, “Afyon merkeze 7 kilometre mesafede olan arkası orman, ovası meyve bahçeleri olan bir alandan söz ediyoruz. Şu anda köyümüzde tek parselde zaten bu kadar büyük bir alan yok. Burası da bizim elimizden giderse emin olun bizim nefes alacağımız hiçbir yer kalmayacak. Mahalle halkı olarak biz açıkçası bu talana dur demek istiyoruz. 31 Mart seçimlerinden sonra dikildiğini görünce çünkü bizim tek dediğimiz gibi nefes almaya çıktığımız yer bu bölge baktık ki fidanlar dikilmiş sonra da tabelayı görünce bir anda köylü haliyle mahalle sakinleri hayırdır buraya kim filan gitti deyince bunun biraz altını biraz deşelediğimizde Milli Emlak ile görüştük orda öğrendik.”

Av. Mustafa Başpınar

Avukat Mustafa Başpınar

Mahmut Kartal

Mahmut Kartal

Mahmut Nedim Özdamar

Eski Muhtar Mahmut Nedim Özdamar

Kaynak: GÖKHAN KOCAASLAN