Türkiye’nin 81 ilindeki il ve ilçe başkanlarının yanı sıra sektörün önde gelen imalat ve-ithalatçı firmaları da bu etkinlikte yerlerini aldı. 500’ün üzerinde katılımcının iştirak ettiği etkinlik bir Fuar havasında da gerçekleşti.

Başkan Köksal: “Gençlik meclisini oluşturacağız” Başkan Köksal: “Gençlik meclisini oluşturacağız”

İki gün boyunca gerçekleşen toplantıda, İletişim ve Bilişim Federasyonunun bugüne kadar yaptıkları ve teşkilatlanması anlatılırken, özellikle cep telefonu esnafına uygulanan taksitli satış kısıtlaması, kurulacak oda hakkında bilgi, zincir marketlerle oluşan haksız rekabetin giderilmesi, ülke çapında gerçekleşecek eğitimler ve cep telefon esnafının kendi aralarındaki ticaret hacminin artırılması konusundaki projeler anlatıldı.

FİRMALAR ÜRÜNLERİNİ TANITMA ŞANSI YAKALADI

Küçük bir tekno fuar havasında gerçekleşen etkinlikte, katılan sponsor firmalar açtıkları stantlarda kendi ürünlerini tanıtma şansı da yakaladılar.

Toplantının açılış konuşmasında Kurucu Genel Başkan Şenol Şen, “Saygıdeğer İletişim ve bilişim Federasyonu (TİBFED)  ailesi. Sizlerle birlikte çıktığımız bu yolda, beraber tüm engelleri aşarak Telekomünikasyon sektörümüzün geleceğini yeniden inşa edecek, mesleğimizin ve emekçilerinin her platformda hak ettiği itibari kazanması için var gücümüzle çalışacağız. TUİK verilerine göre yaklaşık 200 bin iletişim ve bilişim esnafının hak ve menfaatlerini korumak, sektörde standartlık sağlamak, bünyesinde barındırdığı projeleri ile mesleğe kalite getirmek, sektörün saygınlık ve itibarını yukarı çıkarmak ve sektör içindeki dayanışmayı güçlendirmek maksadıyla Türkiye’nin 81 ilindeki meslektaşlarımızı bir araya getirerek federasyonumuzu kurmayı başardık”  dedi.

İKİ BİN KİŞİLİK DEV YÖNETİM KADROSU

Yönetim kadrosunda iki bin kişinin olmasının gururunu yaşadığını söyleyen Şen, “Federasyonumuzun teşkilatlanmasında, genel başkan vekillerimiz, başkan yardımcılarımız, bölge başkanlarımız, il başkanlarımız, il başkan yardımcılarımız ve de ilçe başkanlarımız olmak üzere toplam 2000 kişilik dev bir yönetim kadrosu oluşturmanın haklı gururunu yaşamaktayım.

Federasyon yönetimi olarak sektörümüzün hak ve menfaatini korumak amacı ile çeşitli bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları ile sürekli istişareler halindeyiz. Ticaret bakanlığı ile yaptığımız görüşmelerde zincir marketlerin ürün yelpazesinin daraltılması ve sektörümüze ait ürünlerin bu zincir marketlerde satılmaması konusunda oldukça fazla yol kat ettik” ifadelerini kullandı.

MESLEK ODASI KURULMALI

Şenol Şen, 25 yıldır dernekleşme ve oda kurma konusunda eksik kalan, bu nedenle çıkan kanunlarla hak kaybına uğrayan cep telefonu sektörü esnafı ve iş insanlarının hak ve menfaatlerini korumak adına kendilerine ait olan meslek odasının kurulması hususunda Ticaret bakanlığı ile gerekli yasal görüşmeler başlattıklarını belirtti.

Ayrıca Şenol Şen, başta 30 büyük şehir olmak üzere meslek odalarının acil kurulması talebinin ise resmi yazı ile bakanlığına iletildiğini açıkladı.

Öte yandan Şenol Şen, ulaştırma bakanlığı ile yapılan görüşmelerde başta engelli vatandaşlar ve kadınlar olmak üzere, yaklaşık 200 bin civarındaki meslektaşın içerisinde teknik servis işi yapanların ve yapmak isteyenlerin mesleki eğitimleri konusunda bakanlıkla ortak hareket etmek hususunda mutabakata varıldığını duyurdu.

“BÜYÜK YOL KAT ETTİK”

Şenol Şen konuşmasında, “Bu bağlamda federasyonumuzun projeler ve istatistikler birimi, Türkiye ulusal ajansı ve AB hibe fonu ile görüşmeler yapmış olup, yurt içi ve yurt dışı üniversiteler ile birlikte bu projeleri en kısa zamanda hazırlayarak, dünyada eşi benzeri olmayan bir mesleki eğitim sitemini en kısa zamanda hayata geçirmek için yoğun bir çaba sarf etmektedir. Yapılan görüşmelerde sayın bakanlarımızdan sektörümüzü ilgilendiren her konuda masada söz sahibi olarak federasyonumuzun da bulunacağı sözü alınmıştır. Ayrıca emniyet genel müdürlüğü ile de yaptığımız görüşmelerde, meslektaşlarımızın iş yerlerine yapılan baskınlar ve maruz kalınan bazı uygulamalardan doğan endişelerimizi dile getirerek bu konuda da kurumlar arası bir bilgi alışverişi ve eğitim konusunda iş birliği yapılması yolunda büyük yol kat ettik” dedi.

Şenol Şen, Maliye bakanlığı ile yapılan görüşmelerde sektörün ana metası olan cep telefonlarına uygulanan yüksek vergiler, bazı zincir marketlere ve operatör firmalara tanınan taksitli cep telefonu satışının çifte standart olduğunu ve bununda haksız rekabet olarak sektöre büyük zararlar vermekte olduğunu dile getirdiklerinin de altını çizdi.

“EKMEĞİMİZE SAHİP ÇIKMAK ZORUNDAYIZ”

Hali hazırda yakın dönem projelerinden bahseden Şenol Şen, “Devlet destekleri hibe ve teşviklerin verilmesi, Federasyonumuzun devlet tarafından desteklenerek, sektöre özel kanunlarla ruhsatlandırma ve denetim mekanizmasının kazandırılması, İthalatçılara yönelik gümrüklerde kolaylaştırma ve iyileştirme, yerli üretimin KDV, stopaj ve SGK’nın yanı sıra teşvik ve hibelerle desteklenmesi, ayrıca uluslararası pazarlara açılma hususunda devlet desteği, 9 Bölgede 32 adet üst düzey eğitim merkezi kurulması, Akademik çalışmalarla sektörümüzün geleceğini garanti altına almak amacıyla yeni nesillere sektöre yönelik yazılım ve donanım dallarının açılması ve akademik eğitim verilmesi kısa dönem projelerimiz arasında yer almaktadır. Evlatlarımıza daha güzel bir yarın bırakmak için mesleğimize daha doğrusu ekmeğimize sahip çıkmak zorundayız” diye konuştu. N\S

Editör: Nurbanu Soy