Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Eylül 2025 tarihinde İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi Zirvesi’nde önemli mesajlar verdi. Konuşmasına selamlama sözleriyle başlayan Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani’ye teşekkür ederek, İsrail’in Katar’a yönelik saldırısında şehit olan Filistinli ve Katarlı vatandaşlara Allah’tan rahmet diledi. Erdoğan, yaralılara acil şifa temennisinde bulunarak saldırının İsrail’in haydutluğunu yeni bir boyuta taşıdığını ifade etti.

Zirvenin Doha’da yapılmasının anlamlı olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı, toplantının dünya kamuoyuna İslam aleminin Katar’a koşulsuz desteği olarak yansıyacağını belirtti. Katar’ın krizi dirayetli bir liderlikle yönettiğini dile getiren Erdoğan, Türkiye’nin her zaman Katar’ın yanında olduğunu yineledi.

“İSRAİL KAOS VE KANDAN BESLENİYOR”

Erdoğan, Netanyahu hükümetinin amacının Filistin’de katliamları sürdürürken bölgeyi istikrarsızlığa sürüklemek olduğunu vurguladı. İsrail’in uluslararası hukuku ve Birleşmiş Milletler şartını hiçe saydığını, işlediği suçların cezasız kalmasıyla ayakta kaldığını ifade etti. Bazı İsrailli siyasetçilerin “büyük İsrail” hezeyanını sık sık dile getirdiğini hatırlatan Erdoğan, İslam dünyasının bu yayılmacı emellere karşı duracak güce sahip olduğunu söyledi.

Netanyahu yönetiminin kontrolü kaybettiğini ve destekçilerinin dahi tepki göstermek zorunda kaldığını kaydeden Cumhurbaşkanı, bazı ülkelerin Filistin’i tanıma adımlarını olumlu bulduğunu ancak yaptırımlarla desteklenmedikçe sonuç alınamayacağını vurguladı.

“İSRAİL’E YAPTIRIMLAR ARTMALI”

Erdoğan, İsrail’in güçlü bir tepki ve yaptırımla karşılaşmadığı sürece işgal politikalarına hız vereceğini belirtti. Bu süreçte caydırıcı savunma sanayi ve ekonomik bağımsızlığın önemine dikkat çekti. Türkiye’nin 1,5 yıldır İsrail’le tüm ticari işlemleri durdurduğunu, bu adımla 9,5 milyar dolarlık bir ticaretten vazgeçtiğini açıkladı.

Uluslararası Adalet Divanı’nda açılan soykırım davasına desteğin önemini vurgulayan Erdoğan, bölgenin güvenliğinin el birliğiyle sağlanması gerektiğini söyledi. İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesinde bu yönde somut adımların atılabileceğini dile getirdi.

“DOĞU KUDÜS BAŞKENTLİ FİLİSTİN DEVLETİ VÜCUT BULANA KADAR MÜCADELE”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1967 sınırları temelinde, coğrafi bütünlüğe sahip ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devleti kurulana kadar mücadelenin süreceğini belirtti. Bu davada tehcirin, soykırımın ve bölünmüşlüğün asla kabul edilemeyeceğini ifade etti.

Dinar’da Tarım ve Hayvancılık Teknoloji Festivali İçin Geri Sayım Başladı
Dinar’da Tarım ve Hayvancılık Teknoloji Festivali İçin Geri Sayım Başladı
İçeriği Görüntüle

Konuşmasının sonunda zirvenin ve alınacak kararların İsrail tehdidini durduracak ilave adımların önünü açmasını dileyen Erdoğan, toplantının düzenlenmesine katkı sağlayanlara teşekkür etti.

Kaynak: ODAK HABER MERKEZİ