Ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez, dolar kuruna ilişkin açıklamalarında yatırımcıları dikkatli olmaları gereken noktalar konusunda uyardı ve bu kez doların ani çöküşüne ilişkin açıklamalarda bulundu.

Dolar kurunun 32-33 lira aralığında olmasıyla ilgili Mahfi Eğilmez ve birçok ekonomist farklı açıklamalar yaparken, bu sefer Mahfi Eğilmez dolar hakkında yerinde bir açıklama yaptı.

Ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez, doları 32-33 TL seviyesinde tutmaya çalıştıklarını belirterek, doların kurunu 25 TL’ye düşürme planının bulunduğunun sinyallerini verdi.

Ekonomist Mahfi Eğilmez, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir programda döviz kuru ve enflasyon konularına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Gazeteci Mirgün Cadas’ın “Şunu Bana Bir Anlat” programına konuk olan Mahfi Eğilmez, ekonominin mevcut durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, enflasyonun sadece Merkez Bankası’nın faiz artırımıyla düşmeyeceğini, yapısal reformlara ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Mahfi Eğilmez’in faizler, döviz kurları ve enflasyonla ilgili çarpıcı açıklamaları şöyle:

“Sadece faizi artırarak bu sorunu çözemezsiniz. Benim bir tanımım var: Faiz yanlış ayarlanırsa ekonomiyi batırır. Doğru olsa bile ekonomiyi kurtaramaz. Buna bir şeyler eklemek zorundasınız. Amerikan ekonomisini ancak faiz oranlarıyla kurtarabilirsiniz. Çünkü çok büyük yapısal reformlara gerek yok. Hukuk, demokrasi, eğitim gibi reformlara ihtiyacı yok.”

DOLARIN GELECEĞİ HAKKINDA ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Dolar pozisyonuna ciddi ihtiyacımız var. Ancak bu sorun sadece faiz artırımıyla çözülemez. Şu anda döviz kurunu kontrol altına almaya çalışıyoruz. Bunu döviz kuruna baskı yaparak, bazen de alım-satım yaparak dengelemeye çalışıyoruz.

Piyasada ciddi bir dengesizlik var ve kurları 32-33 arasında tutmayı hedefliyoruz. Bunun nedeni Gayri Safi Milli Hasıla’yı (GSMH) artırma arzumuzdur. GSYMH’yı hesaplarken, her bir kalemin mevcut piyasa fiyatını toplayıp yılın ortalama oranına bölerek gayri safi yurt içi hasılayı hesaplıyoruz. Döviz kuru ne kadar düşük olursa kâr da o kadar yüksek olur.

Ancak biz bu eğilimi engellemeye çalışıyoruz. Bu da elbette enflasyonu bir miktar yavaşlatıyor. Ancak enflasyonun yüzde 50-55 arasına düşmesini beklemek gerçekçi değil. IMF 45 dediği için ben biraz daha iyimserim ve 50-52 arası olduğunu düşünüyorum. Döviz kuru açıklandığında ne olacağını bilmiyoruz. Ancak faiz oranı artarsa ​​Türk lirasının değeri artacaktır. Bugün faiz yüzde 50 civarında, yüzde 80’e çıkarsa, dolar muhtemelen 25’e düşecek.

Sadece 500.000 TL’ye sıfır Hyundai Bayon! Böyle kampanya ne görüldü ne duyuldu Sadece 500.000 TL’ye sıfır Hyundai Bayon! Böyle kampanya ne görüldü ne duyuldu

DOLAR PİYASASINDA SON DURUM NEDİR?

ABD Doları: Alış 32,37 TL – Satış 32,28 TL

EURO: Alış: 34,62 TL – Satış 34,74 TL

STERLİN: Alış 40,20 TL – Satış 40,40 TL

NOT: Bu bir Yatırım tavsiyesi değildir.

Kaynak: AHMET SARLIK