Belçika’da yaşanan bir market saldırısı, bazı yerel haber siteleri ve sosyal medya hesapları tarafından Afyonkarahisar’da gerçekleşmiş gibi servis edilince ortaya ilginç bir tablo çıktı. İlk olarak Odak Gazetesi, afyonanahaber internet sitesinin ve “Asayiş Berkemal” isimli sosyal medya kullanıcısının paylaşımlarını gündeme taşıdı. Odak, Emirdağlı gurbetçilerin yoğun olarak yaşadığı bölgede yaşanan olayı Afyon’da olmuş gibi gösteren bu paylaşımları eleştirerek, bir gurbetçi vatandaşın kendilerine ulaşıp durumu kahkahalarla karşıladığını aktarmıştı.
GAZETE 3’ÜN HABERİ
Bu yanlış zincirine sonradan Gazete 3 de eklendi. Gazete 3’ün internet sitesinde yayımlanan “Afyonkarahisar’da bir kadını 3 kişi dövdü! Sonra yanlış anlaşılma oldu…” başlıklı haber dikkat çekti. Olayın aslında Belçika’da yaşandığı çoktan ortaya çıkmışken, Gazete 3’ün geç haberdar olup aynı yanlışı sürdürmesi, masa başı haberciliğin en çarpıcı örneklerinden biri olarak değerlendirildi.

MASA BAŞI HABERCİLİĞİN ZİRVESİ
Gazete 3’ün bu hatası, “masa başı habercilikte zirve” yorumlarına neden oldu. Çünkü Odak Gazetesi’nin konuyu gündeme taşımasının ardından yanlışın düzeltilmesi beklenirken, Gazete 3 aynı hatayı tekrarlayarak hem okurlarını yanılttı hem de yerel medyada dikkat çeken bir tartışmayı tetikledi.


ANAHABER HATASINI DÜZELTTİ
Öte yandan afyonanahaber internet sitesi, Odak Gazetesi’nin yayımladığı “Yapay Zeka Haberciliğinde Komik Hata ‘Afyon’la Belçika’yı Karıştırdılar’” başlıklı haberinin ardından kendi yayınladığı haberi düzenleyerek, Afyon’da olan yer bildirimini Belçika’da olarak düzenleyerek yanlıştan döndü. Böylece ilk hatayı yapan kaynaklardan biri, durumu fark edip geri adım atarken, Gazete 3’ün aynı yanlışı sürdürmesi yerel basında dikkat çekti.




