Başlatılan yeni bir vergi uygulamasında Hazine ve Maliye Bakanlığı, gelir kaçıranların peşine düştü. IBAN’a açıklamasız para gönderilmesini talep eden işletmeciler için harekete geçen Bakanlık, bu suçu işleyenlere çeşitli cezaların verileceğini duyurdu. IBAN yoluyla yapılan tüm para transferlerinin yakından izlemeye başlayan Bakanlık, bu kapsamda çeşitli cezalar da kesmeye devam ediyor. 

Emeklilere ek ödeme piyangosu çıktı! Tek seferde 24.000 TL hesapta! Emeklilere ek ödeme piyangosu çıktı! Tek seferde 24.000 TL hesapta!

Peki Bakanlığın dikkat ettiği vergi uygulaması ne? IBAN yoluyla hizmet ya da mal karşılığı almak neden suç? Bakanlık IBAN üzerinden ödeme alarak vergi kaçıranlara ne ceza verecek? 

Enflasyonla mücadele kapsamında vergi ödemelerini gözden geçiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, IBAN yoluyla ödeme alan kişilerin peşine düştü. Banka kartı kullanıcıları arasında, IBAN üzerinden gönderilen paralarla ilgili çeşitli soru işaretleri var. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kısa bir süre önce yaptığı açıklamada, IBAN ödeme sistemine ilişkin çalışmaların hızla devam ettiğini ve kayıt dışı gönderilen paraların da takip edileceğini vurguladı. Özellikle IBAN üzerinden ödeme yapılan iş yerlerinde Maliye Bakanlığı, radarlarını açmış ve kontrollere çoktan başlamış durumda. 

IBAN üzerinden para göndermek ve almak suç mu?

Bakanlığın resmi açıklamasının ardından milyonlarca vatandaş, IBAN’dan para göndermenin suç olup olmadığını araştırmaya başladı. IBAN’dan para göndermek, belirli durumlar dışında kesinlikle suç değil. Ancak, IBAN aracılığıyla vergi kaçırmak ve büyük para giriş çıkışlarını devletten habersiz yapmak, suç olarak tanımlanıyor. Çünkü IBAN üzerinden yapılan açıklamasız ve para transferi kategorisinden gönderilen para, vergiden kaçırılmış oluyor. Bu nedenle, IBAN kullanırken dikkatli olmak ve yasalara uygun hareket etmek önem taşıyor.

Esnafa parayı IBAN’dan gönderenler dikkat! 

Bir esnaftan ücret karşılığı ürün, mal veya hizmet alırken ödeme yöntemi olarak IBAN, tüketiciler tarafından sıkça tercih ediliyor. Devletin konuyla ilgili başlattığı sıkı takip nedeniyle, IBAN aracılığıyla esnaflara para gönderirken bazı hususlara dikkat etmek gerekiyor. Örneğin, gönderilecek hesaba, paranın açıklama kısmına dikkat etmek gerekiyor. Açıklamasız bir şekilde gönderilen para, vergi açığına neden oluyor. Bilgilerin şeffaf ve doğru yazılması büyük önem taşıyor. Eğer bilgiler doğru bir şekilde doldurulmazsa, parayı gönderen ve alan kişiler ciddi bir suçlama karşı karşıya kalabilirler. Bu tür olayların yaşanmaması için de farklı bir ödeme yöntemi kullanmak ya da ödeme sonrası fiş veya fatura talep etmek daha güvenilir bir seçenek olarak öne çıkıyor. 

Kaynak: GAMZE KOÇAK