TFF 2.Lig Beyaz Grup’ta ligin son haftasının bitmesiyle playoff oynayacaklar ve düşenler belli oldu. AfjetAfyonspor bir hayali ve mucizeyi gerçekleştirmek için çıktığı son hafta maçında Zonguldak Kömürspor’a 1-0’lık skorla yenildi. 90 dakika sona erdiğinde puan tablosunda 2020-2021 yılı sezonunda AfjetAfyonspor için 7.sıra,arşiv kayıtlarında yerini alıyordu.

Bütün Maçlar Aynı Anda Başladı

Ligin son haftasında bütün maçlar için başlama düdüğü 15.00’te çaldı. Önceki yazımda AfjetAfyonspor’un nasıl bir mucize beklentisi içinde olduğunu yazmıştım. Kısaca Sarıyerspor ve Erzincanspor’un ikisinin de yenilmesi ve AfjetAfyonspor’un kazanması gerekiyordu. İlk yarı sona erdiğinde playoff potasındaki takımların hepsi soyunma odasına 0-0’lık beraberlikle gitti. Gözler sahada olsa da kulaklar Sarıyer ve Erzincanspor maçında, rakiplerin kalesinde göreceği gollerdeydi. Beklenen mucize olmadı… Erzincanspor’un gol haberi ile tribündeki az sayıda seyircinin de moralleri bozuldu. Ardından 64. dakikada gelen Zonguldak golü ile maç sonuçlandı. Haftaya 5.sırada giren Sarıyerspor, Çorum deplasmanında golü bulamayınca Erzincanspor adını playoff’a yazdırdı. Play off oynayacak takımlara başarılar dilerken kendi gerçeğimiz olan AfjetAfyonspor camiasına geri dönelim.

Önce Kömürspor Maçına Gidelim

AfjetAfyonspor, Zonguldak Kömürspor maçına istekli başladı. Belli ki “Biz golümüzü atalım, sonra diğer maçların sonuçlarını bekleyelim.” mantığı ile maça çıkılmıştı. Mucize için önce Afyonspor’un gol atması gerekiyordu.  Bu arada Zonguldakspor’un da 33 puanla düşme potasının hemen yakınında olduğunu söyleyelim. Zira onların da kulağı Kocaelispor-Gümüşhane maçındaydı. Zira oradaki muhtemel bir Gümüşhane galibiyeti Zonguldakspor’un küme düşmesine sebep olabilecekti. Zonguldakspor’un maçta alacağı 1 puan ise onları ligde tutacaktı. Böyle karmaşık bir puan tablosu içinde maç oynandı.

Baskı Gol Getirmedi

İlk 20 dakikada rakip kaleye AfjetAfyonspor şutlarını izledik. Sahada oyun kalitesi olarak daha iyi bir AfjetAfyonspor olduğu bariz bir şekilde görülüyordu. Zonguldak Kömürspor’u sahada tutan şey ise yüksek konsantrasyon ile oynamalarıydı. Belirli mevkilerdeki sıkıntıları bariz bir şekilde görülse de bunu mücadeleleri ile kapatmaya çalıştılar. AfjetAfyonspor buna rağmen gol atacak baskıyı kurdu. Ama aynı yeteneği gole çevirme noktasında gösteremediler.

İlk Yarıda Onur Toprak Etkili Oyunu ile Dikkat Çekti

Teknik Direktör Bahaddin Güneş daha önceki bazı maçlarda olduğu gibi bu maçta da Aykut Uluç’u sağ bekte kullandı. Aykut’un bindirmelerinden yararlanmaya çalıştığı görüldü.Doğan Ateş orta sahada mücadeleci bir görüntü sergiledi. Onur Toprak’ın özellikle ilk yarıda rakip kaleye çıkardığı toplar Kömürspor kalesi önünde tehlike yarattı. Onun etkili oyunun sonunda gol bulmak gerekiyordu.

Emre Tosun Hücum Katkısı ile Dikkat Çekiyor

Sol bekte de Emre Tosun aynı şekilde rakibin sağ kanadına iyi bindirmeler yaptı.Sezonun ikinci yarısı ile özellikle hücum anlamında iyi bir görüntü çiziyordu. Kömürspor maçının da ilk yarısının iyileri arasında yer aldı. Duran toplar, kornerler ve şutlar ile ilk yarıdaki bu iyi görüntüye rağmen gol gelmeyince ikinci yarıda gözler yine istatistiklere çevrildi.

İstatistikler Yanıltmadı

Daha önceki bir yazımda dile getirmiştim. AfjetAfyonspor’un takım savunmasında bazı sıkıntılar var. Ortalama her maç 1 gol yeme istatistiği ile oynuyor. Bu nedenle kazanması için de fazlasını atmak zorunda kalıyor. Zonguldak Kömürspor’da tecrübeli forvet Haluk Türkeri maç içinde gol pozisyonuna girmese de takım içindeki yönlendirici rolü bariz belli oluyordu. Bu noktada her ne kadar Zonguldak Kömürspor gol yollarında verimsiz bir görüntü çizse de özellikle 60.dakikadan sonra özellikle AfjetAfyonspor’un takım savunmasından kaynaklanan bir açığını yakalamaları muhtemeldi. Bundan önceki maçlarda olan yine oldu. Dakikalar 64’ü gösterirken skor tabelası 0-1’i gösteriyordu.Top rakibe geçtiğinde 3. ve 2.alan baskısındaki sorun son maçta da kendini gösterdi. Bir de tabii ki oyunu sonlandıramama sıkıntısı…

Atağı Sonlandıramama Gole Sebep Oldu

AfjetAfyonspor 64. dakikada yediği gol öncesi korner kullandı. Rakip topu ceza sahası dışına uzaklaştırdı. Ceza sahası dışında Afjetli oyuncu topu kontrol etme (edememe) noktasında sıkıntı yaşadı. Top Zonguldaklı oyuncunun önüne düştü… Bu noktada özellikle taktik olarak kornerlerde ceza sahası dışına çıkan toplarda oyunun kesinlikle sonlandırılması önemli. Ne demek sonlandırma? Topu kaleye vur, topu auta vur, topu taca vur, rakibe basketboldaki gibi Yugoslav faulü yap…. Ama her ne olursa olsun oyun dursun ki rakip kontra atağa çıkmasın, takım kendi sahasına yerleşebilsin… Ama Afjetli oyuncular bu konuda eksikler… Takım savunması dediğim olay aslında bir anlamda bu… Pozisyona dönersek kendi ceza sahası önünde topu kapan Zonguldaklı futbolcu sağ kanatta bekleyen arkadaşına topu attı. Defans arkasına yapılan bir koşu… Kaleciyle karşı karşıya kalma... Topu sol kanattan bindiren oyuncuya atma… İyi paslaşma ve gol…. Dakika 64…. Bu, aslında maç içinde verdiğim sadece 1 örnek… Buna benzer bir pozisyon 52.dakikada oldu. Bu pozisyonda ceza sahası dışına kaleci Ahmet Daş çıktı ve sarı kart gördü.

Güneş: “Play Off Hediye Edemediğimiz İçin Üzgünüz

Teknik Direktör Bahattin Güneş maçtan sonra yaptığı açıklamada playoff’a gidememenin üzüntüsü içinde olduğunu dile getirerek şunları söyledi: “Play off’a gidebilirdik. Sakatlıklar, cezalılar, korona bizi şanssız bir sürece soktu. Oyuncu kadromuz çok karakterli bir grup. Birbirine sahip çıktılar. Mücadelesini yaptılar. Afyon’a playoff hediye edebilirdik. Ama olmadı.Bunun için üzgünüz. Maçta da iyi oynadığımızı düşünüyorum.” Dedi.

Hoca’nın bu düşünceleri bizi playoff dan uzaklaştırdı…….

Gençler Sahada

AfjetAfyonsporlu futbolcular sahada belirli bir noktaya kadar ellerinden geleni yaptılar. Ama iplerin rakiplerin elinde olması bir noktada konsantrasyonu olumsuz etkiliyor tabii ki. Sakat oyuncular genç Görkem Güven ve Polat Keklik de sezonu kapatmalarına rağmen tribünden arkadaşlarına destek oldular. 17 yaşındaki Süleyman Enes Karakaş’ın oyuna girmesi güzel oldu. Yine 22 yaşındaki Serhat Yeşilördek de maçın sonlarında forma buldu.

Şimdi Gerçeklere Dönme Sırası

Zonguldak Kömürspor maçı “Daha önce oynadığımız şu maçı kazansaydık, şu takıma yenilmeseydik iyiydi. Şuradan 1 puan alsaydık…” gibi ah’lar ve vah’lar söylemleri içinde sona erdi. 2020-2021 sezonu AfjetAfyonspor için, kurulan playoff hayalleri içinde 7.lik ile noktalandı. Şimdi gereceklere dönme vakti. Sezon başında, sezon ortasında ve süreç içinde yapılan yanlışlar ve doğrular ile sezon değerlendirmesini sonraki yazılarımızda yapacağız.

Not defterimizi çıkardık.

Bakalım, sezon boyunca ajandamıza hangi notları almışız?

Zonguldak Teknik SorumlusuBarış Şeref

Sezon hazırlıklarına  sadece beş oyuncu ile başlayabilen , ekonomik sıkıntılar ve krizlerle boğuşan Zonguldak spor teknik sorumlusu  Afyon’dan üç puan almayı hayal etmiyorduk, beraberlik bizi ligde kalmamızı garantileyecekti istedik aldık ………..

Toplantıda Vali Tutulmaz’ın kıymetini bilin bir daha öyle bir vali göremezsiniz uyarısı yapan Tsyd bşk Nadir Güzbey’e , Barış Şeref kollarını göstererek bakın adını söylediğinizdeki halim…… Sayın Valim maç biter bitmez aradı, duygularımı anlatmama gerek yok işte bakın vücudum söylüyor…..   hep yanımızda maddiyatın ötesi manen çok şey borçluyuz…. dedi

Evet Sayın Mustafa Tutulmaz çok özel bir insan Valiliğin yanı sıra Türk sporu için çok büyük şans…

Afyonsporumuz için yaptıklarını , gayretlerini unutmadık ve unutturmayacağız…..

Güneş Bombaladı……..

Bahattin Güneş geçtiğimiz süreçte bir çok sıkıntıya rağmen sustuğunu ve başkan ve yönetimi zora sokacak hiçbir açıklama yapmadığını ancak bu gün sezon’un son maçının ardından kırgınlığını ve hayal kırıklığı yaşadığı konular olduğunu söyledi.  Tsyd bşk Nadir Güzbey'in Kameraları kapattırdıktan sonra devam eden sohbette , Hoca içini döktü…..

Hoca’nın cephesinden ve yönetimin cephesinden ayrı ayrı bakıldığında sebep ve sonuçlar…….

Herşey Afyon için Afyonlular için diyen Spor medyası bir çok konuyu kamuoyu önünde tartışmaya açmayacak zira bu işlerin Afyonspor’umuza fayda sağlamayacağını herkes bilmeli……..

Ancak Afyon çok kötü tecrübeleredindi,Klüp yönetimi çok ama çok hassas -akıllı davranmalı , bu ilin kamu kaynakları tekrar tekrar heba edilmemeli…..

Ellerini ovuşturup bekleyen “ teknikdirektör – menajer ” ortaklıkları ile bu şehir enayi yerine konulmamalı.