Afjet Afyonspor ligde kendi evinde zirve mücadelesi içinde olduğu rakibi Hekimoğlu ile karşılaştı. İlk yarısı golsüz biten maçı 1-0 kaybetti. Akıllarda kötü zemin, temposuz oyun ve dolu tribünler kaldı. Maçtan sonra suratlar biraz düştü ama kurulan cümlelerde “yol daha uzun” “çok maç var” ifadeleri ön plana çıktı. Evet, yol uzun ama yolun sonu nasıl? Ya da yolun sonuna bakmadan yol aydınlık mı karanlık mı? Sorular sorular… Tatsız tuzsuz…

Zemin…. !

Tribünler mükemmel, coşku güzel, heyecan güzel… Zemin kötü… Zemin son yağan kardan sonra illaki süper zemin olmaz amabeklediğimden çok kötü buldum. Pazar günü sahayı gördüğüm an aklıma gelen tek şey stad müdürünün Başkan Zeybeğin altını oyduğu….. Maç dan bir gün önce Sami bey sahayı denetlemeye gitmemiş olsaydı on binin üzerindeki seyirci ertelenen maç nedeni ile staddan geri dönerdi, zira stadmaçtan birgün önce Sami beyin talimatları sonrasında temizlenmiş, o saate kadar stad müdürü ne işlerle meşguldü acep ……. Zeminde o nedenle rezildi. Bu iş bilmezliğin bedeli elbette sorulur. Belediye başkanımız Mehmet Zeybek ve Ekibinin Afyon’um için gece gündüz gayretle çalıştığına şahidiz, spor için yaptıklarınışimdilik yazmıyoruz zira Zeybek başkan işi tamamen bitirmeden açıklamaz. Böyle bir başkan ve ekibine yapılanın adı ihanettir….

Hızlı Başlangıç Karşılık Veren Rakip

Afjet hızlı başladı. Şutla başladı, baskılı başladı. Ama karşıdaki rakip de küçümsenecek bir rakip değil. Karşılık verdiler. İlk 10 dakikada kaleye şutları oldu. Normal… İki denk takım. Mücadele ve denge oyunu şeklinde gitmesi normal…

Çok Durdu

Bu bir taktik mi bilemiyorum ama Hekimoğlu özellikle ilk yarıda çok yerde idi. Çok sakatlık oldu. Temponun bir türlü yükselmesine izin vermediler. İkinci yarıda da aynı şekilde oldu ki zaten maç 8 dakika uzadı. Bu da iç sahada bazen tribünlerin bazen oyunun ritmini düşürdü.

Afjet Orta Sahayı Alamadı

Zeminin etkisini bir kenara bırakırsak, orta sahada oyun kontrolünü ele geçirecek istikrarlı bir on dakika oynanamadı. Özellikle iç sahada önce orta sahada hakimiyet kurmak şart. Bundan sonra bekler oyuna daha güvenli girebiliyor. Özellikle defanstan çıkılan toplarda da Hekimoğlu iyi analiz etmiş,stoperlere hemen baskı yaptılar. Sahada kötü olunca sağ ve sol beklere verilen toplarda çok hata yapıldı.

Geçiş Oyunlarında Sıkıntı Var

İkinci bölgeden üçüncü bölgeye geçerken arkada açıklar veriliyor. Oyunu sonuçlandırmada sorunlar var. Bu ilk devredeki maçlarda da vardı. İkinci bölgeden topu orta saha oyuncuları üçüncü bölgeye (hücuma) geçirmek için pas yapıyorlar, rakip kapanmış, sağlı sollu paslar… Güzel...Ama tam bir orta gelecek, bir şut gelecek, bir derin top gelecek dediğimiz anda kaptırılan toplar sıkıntı oluyor. Rakip orta sahayı hızlı geçip topu kanata attığı zaman defans dengesi bozuluyor. Bunun çözümü ne? Özellikle defans oyuncularından topa en yakın olan kaptırılan topta ilk baskıyı iyi yapmak zorunda… Defans oyuncuları ile orta saha arasında derin boşluklar oluyor ve bu sorun yaratıyor. Bu noktada en güzel baskıyı Nazmi yapıyor, ama o da top kendi bölgesinde ise.. Diğer oyuncular topa göre doğru pozisyonu alıp baskıyı yapmakta gecikiyor. Afjet’in sene başından beri verdiği pozisyonlar…

Cem Kavçak

Teknik Direktör Cem Kavçak hem maç hem de süreci değerlendirdi: “İkinci yarıya iyi başlamak isterdik. Keşke devre arası olmasın deniliyordu, formumuz iyiydi. Takımda her oyuncu ile devam etmek istiyorduk. Bugün saha şartlarına göre oynayan, ne yaptığını bilen, isteyen bir takım vardı. Basit bir gol yedik ama takımımın mücadelesinden memnunum..Bir tane gol çok şeyi değiştirirdi. Biraz daha birlikte zaman geçirildiğinde takım daha iyi olacak. Taraftara çok teşekkür ediyorum. Bu liglerde bu seyirci sayısına ulaşmak kolay değil.  Haftalar geçtikçe daha iyi yerlere geleceğiz.”

İçeride  Moralleri Yüksek Tutmak Lazım

Takım 2-3 maçtır sorunlu skorlar alıyor ama demoralize olmamak lazım. Önceki yazımda Hekimoğlu ve Van BBSK maçlarında kayıpların olabileceğini söylemiştim. Zirve takımları güçlü. Herkes kaybedecek… Şu an Afjetbunu yaşıyor ama bu kayıplar içeriye/takıma ümitsizlik olarak yansımamalı… Birebir görüşmeler, grup görüşmeleri ile takımın morali yüksek tutulmalı.. Yönetim, teknik kadro, kaptanlar, taraftar iki üç maçlık geçiş evresini güçlendirmek için çalışmalı. Evet, zaten belirli çalışmalar yapılıyor ama bırakmamak lazım.. Hoca da zaten maçtan sonra  daha iyi olacağına dair ümitlerini dile getirdi.

Basketbolda Galibiyet Geldi Ümitler Yeşerdi

Afyon Belediye Basketbol takımı içeride Denizli Merkezefendi’yi 92-83 ile geçti. Dengeli giden periyotlarda ikinci periyotta üstünlük kuruldu. Taraftarın mükemmel desteği ile ikili averaj da ele geçirildi. Doğrudan rakip olan bir takım yenildi. Devamı gelmeli. Daha önce dediğim gibi basketbol oyuncu uyumunun futbol kadar çabuk sağlanamadığı bir branş. Çünkü bir saniye, bir top, bir duruş hatası etkiliyor. Biz çok iyi 5 oyuncu aldık, haydi ligde kalalım, denilemiyor bu branşta… Setlerin yerleşmesi için takımın daha çok bir arada çalışması gerekiyor ki bu süreç çok fazla değildi. Sonuç olarak galibiyet ile herkese bir enerji geldi.

Birlik Zamanı

Valimiz Gökmen Çiçek, Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek, Basketbol Kulüp Başkanı Abdülkadir Arslan, yönetim kurulu üyeleri, teknik heyet, sporcular hafta içi bir araya gelmişti. Takımın şehirde kalması için her şey yapıldı. Ligde kalması için çok şey yapılıyor. Başkan “Son maça kadar savaşacağız” cümlesini kurdu. Şehir her kurumu ile takımın arkasında… Artık çalışmak ve kazanmak zamanı. Alt  sıra takımlarına karşı kazanmak şart ama zirve takımlarına karşı da iki sürpriz galibiyet çok iyi olur. O maç Darüşşafaka maçı olabilir mi?

Basketbol Teknik drektörüKorhan Aydanarığ: İniş Çıkışlar Çok Oldu

“Seyirciye teşekkür ediyorum. Düştüğümüz dönemde onların desteği güzeldi. Teknik olarak ilk yarı iyi organize olduk. Ofans ve defansta iyi organize olduk. İkinci biraz yorulduk. İkili, üçlü, dörtlü averaj bu sene önemli olacak. Bunu elde ettiğimiz için de mutluyuz.”

Voleybolda Kötü Yenilgi

Afyon Belediye Yüntaş ligin dibine demir attı. Beş maçlık önemli bir seri var diye yazmıştım.  Bu hafta Spor Toto maçı vardı. İlk iki seti kaybetti. Üçüncü seti aldı. Dördüncü seti 27-29 kaybetti. Bu setin alınması durumunda kader setinde ibre Afyon’a dönerdi. Ama olmadı. Bir pasör çaprazı alındı. Cizre, Plevne, Solhan ve Altekma maçlarından 4’te 4 yapmadan zor… Yoksa bu maçlarda alınacak bir mağlubiyet bile lige havlu demek. Eğri oturalım doğru konuşalım. Zira zirve takımları ile güç farkı voleybolda çok belirgin bir şekilde göze çarpıyor.

Son Söz

Devre arasına 8 puan önde giren Sakarya avantajını kaybetti. Hekimoğlu ortak oldu. Altlarındaki takımlar arasında puan ve güç dengesi çok yakın. 3 maçlık seri çok şey değiştiriyor. Bu hafta Van BBSK maçı kazanılırsa ondan sonraki 5 maç önü açık olacak… KAĞIT ÜZERİNDE tabi… Alt sıra takımları var. İçeride sakatlık olmazsa, takım motivasyonu tekrar yukarıya taşınırsa 6 hafta sonra lig zirvesine yakın bir takım neden olmasın?Basketbolda birlik bu hafta sahaya yansıdı. Ama unutmayın, bu lig Avrupa’nın en iyi ligleri arasında ve takımlar iyi. Kazanmak için daha iyi oynamak şart. Biraz da o günenerji, şans lazım… Ama önce takım mücadelesi. Bakalım yol nasıl devam edecek?