Sevgili Odak okuyucuları...

Sevgili Afyonkarahisarlılar…

Bugün size bir tarih ile geldim: 2 Ağustos!

 

Size bir soru sorarak yazıma başlamak istiyorum. Ardından da sorunun cevabına hep birlikte bakıp sorgulayacağız.

Bakalım, siz, hangi seçeneği işaretleyeceksiniz?

 

SORU: 2 Ağustos 1920 tarihinin Afyonkarahisar için önemini biliyor musunuz?

Cevap: A) EVET     B) HAYIR

Siz cevabınızı verdiniz. Devam edelim.

 

***

Bildiğiniz üzere 2019 yılında Millî Mücadelenin 100.Yıl etkinlikleri başladı. Samsun, Amasya, Erzurum, Sivas şehirlerinde önemli etkinlikler yapıldı.

Devam edelim.

Sonra 2020 geldi.

23 Nisan 2020-TBMM’nin açılmasının 100.yılı idi ve Ankara’da etkinliklerle kutlandı ama pandemi nedeniyle yoğun bir katılım ve etkileşim olmadı. Yine “Şanlı” Urfa’nın, “Kahraman “Maraş”ın kurtuluşunun 100.yılı etkinlikleri bu şehirlerde yapıldı.

Sonra 2021 geldi.

İnönü Savaşlarının, İstiklal Marşının kabulünün, Sakarya Savaşının 100.yılı idi. Antep’in “Gazi” unvanını alması ve kurtuluşunun 100.Yılı idi. İlgili yerlerde birçok etkinlik yapıldı.

Şimdi 2022’ye girdik. Sıra Afyonkarahisar’da, Kütahya’da, Uşak’ta, Manisa’da, İzmir’de, Bursa’da, Edirne’de…

***

 

Şimdi, yazımın başında sorduğum soruya dönelim, cevabı verelim ve birlikte sesli düşünelim:

2 Ağustos 1920 tarihinde Millî Mücadele için çok önemli olanAFYON KONGRESİyapıldı.

Afyon Kongresi’ne Mustafa Kemal Paşa ve Fevzi Paşa da katıldı. Bu kongrede Batı Anadolu’daki güçler bir çatı altında toplandı ve TBMM’ye bağlandı. Aslında Erzurum Kongresi ve Sivas Kongresi kadar önemli bir kongre. Afyon Kongresi, Batı Anadolu’daki kongreler sürecinin son bulması ve Mustafa Kemal’in katılmış olması bakımından özel bir önem taşır.

 

Afyon Kongresi ile ilgili Mustafa Kemal, Meclis’te şu konuşmayı yapmıştır: “Afyonkarahi­sar’da diğer hususlar ile meşgul olundu. Mesela Uşak, Nazilli, Afyonkarahisar, Konya Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti üyelerinden bir kongre yapıldı ve kongreyi açtık. Levazım Başkanı, Genelkurmay Başkanı ve hazır bulunan Meclis üyelerinden bir kısmı görüşmeler yaptılar. Bu kongrede tavsiye ettiğimiz ve netice olarak talep ettiğimiz hukuk şu idi: Müdafaa-i HukukCemiyetleri üst seviyedeki mülki memurların başkanlığı ve emri altında görev yapacaklardır. Görevleri memleket savunması hususunda sorumlu komutanların verdiği görevleri yerine getirmektir. Bunlar kabul edildikten sonra şehirden ayrıldık.”

***

 

2020’de Afyon Kongresi’nin 100.yılı idi. Afyonkarahisar’da bu tarihte bir etkinlik yapılmadı. Herhangi bir platformda bir 100.yıl yazısına denk gelmemiştim. Emin olmak için Google’a “Afyon Kongresi 100.Yıl etkinlikleri” yazdım. Ama bir bilgi, bir haber, bir paylaşım yoktu. Afyonkarahisar’dan 467 km. uzaklıkta olan Pozantı’da5 Ağustos 2020’de ise bir 100.Yıl etkinliği yapıldı. Pozantı Kongresi’nin 100.Yılı etkinlikleri… Çünkü Pozantı’nın tarihi anlamda belki de daha önemli bir şeyi yok.Belki de bu 5 Ağustos gününe ayrı bir önem veriyorlar… Çok güzel etkinlikler yaptılar. Ulusal basına haber oldular. 2021’de 101.yılını yaptılar. Amaşehrimiz için çok önemli bir tarihi etkinlik olan “2 Ağustos Afyon Kongresi” 2020’de ve 2021’de hatırlanmadı.

***

Şimdi yıl 2022…

Afyon Kongresi’nin 102.yılı… Bu sene aynı zamanda biliyorsunuz Zafer’in 100.yılı… En azından bu yıl Afyon Kongresi’nin bir vesile anılmasını, tarihte hak ettiği değeri görmesini isterim.

Bakalım….

Afyon Kongresi’nin 102.yılı kutlu olsun.