Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ, kurban etlerinin bozulmaması için kesimden sonra soğuyana kadar bekletilmesi gerektiğini vurguladı. Yalçındağ, ayrıca etlerin işlenmesi için kasaplara götürülmesi gerektiğini belirtti.

Kurban Etlerinin Bozulmaması İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler! (1)

Türkiye'de yaklaşık 2 milyon küçükbaş ve 900 bin büyükbaş hayvanın bayramın birinci günü kesileceğini ifade eden Yalçındağ, kesimler sonrası 200 bin ton et üretileceğini söyledi. Hatalı parçalama ve saklama sonucu bu üretimin %10'unun kaybının büyük bir rakam olduğuna dikkat çekti.

Kurban Pazarı ve Güvenlik Önlemleri

Yalçındağ, kurbanlık alımında kurban pazarlarının tercih edilmesi gerektiğini, pazarlardaki hayvanların veteriner hekim raporları ile güvence altına alındığını belirtti. Büyükbaş hayvanların kesimi için pazar girişlerindeki kesim yerlerinin kullanılması gerektiğini vurgulayarak, hatalı kesimlerin ciddi kazalara yol açabileceğini söyledi.

Hayvan kesiminde belirli inançlara göre yapılan işlemlere dikkat çeken Yalçındağ, hayvanın üç ayağının bağlanıp bir ayağının serbest bırakılarak kesilmesi gerektiğini belirtti. Derisi, iç organları ve ayakları ayrıldıktan sonra kalan kısmın soğuyana kadar bekletilmesinin önemli olduğuna işaret etti.

"Etlerin İşlenmesi İçin Doğru Adres Kasaplar"

Etlerin bozulmaması için kesim sonrası hemen eve gidilmesi gerektiğini vurgulayan Yalçındağ, kurban etlerinin örtü serilmiş bir masada soğuması için bekletilmesi gerektiğini söyledi. Etlerin sıcaklığını kaybetmeden buzdolabına koyulması halinde kısa sürede bozulabileceğine dikkat çekti. Etlerin ertesi gün mahalledeki kasaplara götürülerek işlenmesini tavsiye etti.

Yalçındağ, etlerin kayıtlı işletmelerde işlenmesi gerektiğini belirten Tarım ve Orman Bakanlığı tebliğlerini hatırlatarak, yoğun kesim günlerinde kesim hatalarının yaşanabileceğini dile getirdi. Etlerin uygun şekilde parçalanması için doğru adresin kasaplar olduğunu vurguladı. İl ve ilçe tarım müdürlükleri ile belediyelerle iş birliği yaptıklarını ifade etti. AA

Kaynak: AA