2027 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’nden derlenen bilgilere göre, kamu çalışanlarının saat başına fazla çalışma ücretlerinde yeni yılda artış yapılacak. Buna göre, 2026 yılında 16 lira 55 kuruş olarak uygulanan genel saatlik fazla mesai ücreti, 1 Ocak 2027 itibarıyla 19 lira 85 kuruş olacak. Bakanlıkların özel kalem müdürlüklerinde görev yapan makam şoförleri dahil personele ayda 90 saati, genel müdürlüklerin merkez teşkilatlarında çalışan şoförlere ise 60 saati aşmamak üzere saat başına 21 lira 15 kuruş ödenecek. Aynı ücret, belirlenen yöneticilerle birlikte çalışan personele de aylık 90 saat sınırı kapsamında uygulanacak.
![]()
BAZI KAMU ÇALIŞANLARININ MESAİ ÜCRETİ 33 LİRA 85 KURUŞ OLACAK
Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü ile üniversitelere bağlı yurtlarda çalışan ve fazla mesaileri karşılığında izin kullanma imkanı bulunmayan personele, ayda 90 saati geçmemek üzere saat başına 19 lira 85 kuruş ek ödeme yapılacak. Mesleki ve teknik eğitim bölgelerinde bulunan meslek yüksekokullarıyla ilişkilendirilen mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında görevli Milli Eğitim Bakanlığı idari personeline ise yasal çalışma saatleri sonrasında fiilen yaptıkları fazla mesai için ayda 100 saati aşmamak kaydıyla saat başına 33 lira 85 kuruş ödenecek. Bakanlık ve genel müdürlüklerdeki belirli yöneticiler, valiler, rektörler ile büyükşehir ve il belediye başkanlarıyla birlikte çalışan personelin fazla mesai ödemelerinde de saatlik 21 lira 15 kuruş tutarı esas alınacak; bu kapsamda her makam için aylık toplam 450 saat sınırı uygulanacak.
2027 YILI YURT İÇİ GÜNDELİK TUTARLARI DA BELİRLENDİ
Bütçe Kanunu Teklifi’nde, Harcırah Kanunu kapsamında kamu görevlilerine ödenecek yurt içi gündelik tutarları da yeniden düzenlendi. Buna göre, TBMM Başkanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı’na ödenecek günlük tutar 925 liradan 1260 liraya yükseltilecek. Anayasa Mahkemesi Başkanı, bakanlar, Genelkurmay Başkanı, milletvekilleri, kuvvet komutanları, Jandarma Genel Komutanı, Sahil Güvenlik Komutanı ve belirtilen diğer üst düzey kamu görevlilerinin yurt içi gündeliği ise 900 liradan 1230 liraya çıkarılacak. Ek göstergesi 8 bin ve üzerinde olan kadrolardaki memurların günlük harcırahı 1210 lira olarak belirlenirken en alt kademedeki memurlara ödenecek yurt içi gündelik tutarı 1160 lira olacak.





