TÜİK verilerine göre, boşanma oranları her yıl artıyor. Afyonkarahisar’daki vatandaşlara göre bunun en önemli nedenleri ekonomik zorluklar ve aile içi iletişimde yaşanan problemler.

3 ANA BAŞLIK NE?

“Afyonkarahisar’da boşanma oranlarının artışının gerçek nedeni ne?” sorusuna yanıt veren vatandaşlar, ekonomik baskı, iletişim sorunları ve kültürel değişimin aile yapısını giderek zayıflattığını ifade etti.

TÜİK verileri, Türkiye genelinde olduğu gibi Afyonkarahisar’da da boşanma oranlarının her geçen yıl arttığını ortaya koyuyor. 2024 yılında kentte bin 669 çiftin boşanması, nüfus oranlarına bakıldığında şehrin bölgedeki en yüksek boşanma sayılarına sahip illerden biri olduğunu gösterdi. Aynı yıl Kütahya’da bin 173, Uşak’ta ise bin 84 çift boşandı.

“ASGARİ ÜCRETLE KİM NASIL GEÇİNSİN?”

Vatandaşların büyük bölümü ekonomik sıkıntıların aile içi çatışmaları artırdığı görüşünde birleşti. Bir vatandaş, geçim derdinin ilişkileri tükettiğini belirterek şöyle konuştu: “Asgari ücrete bir baksın bakalım. Asgari ücretle kim geçinebilir? Bir ev gezsinler. Herkes hızlı bir şeyler yapmaya çalışıyor. Herkes bir acele etme derdinde, herkes ‘bir evleneyim’ derdinde.”

“GÖRÜCÜ USULÜNE DÖNÜLMELİ” GÖRÜŞÜ ÖNE ÇIKTI

Görücü usulü evliliklerin önemine dikkat çeken başka vatandaşlar ise, “Görücü usulü evlenseler hayat daha güzel olacak. Dedemin, ninemin örneğine gideceğiz” diyerek geleneksel evlilik modeline dönüşün daha sağlıklı olacağını belirtti.

Aynı görüşü destekleyen bir başka vatandaş, gençlerin davranış değişimine işaret ederek, “Çok üzücü bir durum. Artık gençlik yozlaşıyor. Nereye doğru gidiyor onu da bilmiyorum” dedi.

“TANIMADAN EVLENMEYİN” UYARISI

Boşanmanın özellikle çocuk varsa daha ağır sonuçlar doğurduğunu belirten bir kadın vatandaş ise, kendi yaşadığı olayı anlatarak gençlere uyarılarda bulundu. ODAK aracılığıyla gençlere seslenen kadın, “Tanımadan, güvenmeden kimseyle böyle ciddi bir işe kalkışmayın. Ailenizi düşünmeden böyle bir şey yapmayın” diye konuştu. Kendisine yaşatılan süreci de aktararak, “Erkek bıraktı gitti, başka bir kadınla üç yıldır yaşıyor. Şimdi pişman oldu, parası bitti, icralık oldu. Sıfıra düşünce şimdi bana geri dönmek istiyor” dedi.

“46 YILDIR EVLİYİM”

Bir vatandaş, uzun evliliklerin çoğunlukla görücü usulü kurulan evlilikler olduğunu belirterek kendi deneyimini paylaştı: “En güzeli görücü usulüdür. Zaten en uzun evlilikler görücü usulü olan evlilikler. Bizler görücü usulü evlendik. 46 yıldır evliyim ben. Ama şimdi iki sene beraber geziyor gençler. Maalesef bir iki çocuk, ondan sonra boşanma. Bence ilk sebebi bu. Birbirlerini tanımadan etmeden herkes evlenmeye çalışıyor. Eskilerde bu can yok.”

“EKONOMİ BELİMİZİ BÜKTÜ, HUZUR KALMADI”

Boşanma üzerine söyleyecek çok şeyi olduğunu ancak artık konuşmaktan yorulduğunu dile getiren bir vatandaş, ekonomik şartların aile yapısını derinden sarstığını belirti. Sitem eden vatandaş: “Diyecek laf var da yenecek gibi değil. Ekonomi… Artık gençlik yozlaşıyor; nereye doğru gidiyor onu da bilmiyorum. Yeni nesiller şimdi hemen çıkarıyor. Şimdi her şey var ama huzur yok. Tahammülsüzlük var” dedi.

Günümüz ilişkilerinin kültürel anlamda bozulduğunu ifade eden aynı vatandaş, ilişkilerin çok çabuk tükendiğine dikkat çekerek değerlerin hızla kaybolduğunu söyledi: “Kendi aralarında tanışıyorlar, anlaşamıyorlar. Aralarında artık bir şey kalmıyor.”

“ŞİMDİKİ GENÇLERDE SABIR YOK”

Bir başka vatandaş ise sabrın azaldığını, ekonomik bağımsızlığın da boşanmaları artırdığını vurguladı: “Önceden bu kadar yaygın değildi boşanmalar. İlişkiler daha sağlıklıydı. Şimdiki gençlerde doyumsuzluk çok fazla. Ufak bir şeyde hemen sorun oluyor. Bir de kadınların çalışması, kendi ayaklarının üstünde durması, özgüvenleri olduğu için boşanmalar arttı. Öncekiler nelere katlandı? Bizler bile katlandık. Sabır yok şimdiki gençlerde.”

“EKONOMİK NEDENLERLE EVLENMEKTEN KORKUYORUZ”

Evlilikten korktuğunu söyleyen genç bir vatandaş ise, kimseye güvenemediğini ve ekonomik şartların evlilik kararlarını zorlaştırdığını ifade etti: “Çünkü ekonomik sorunlar var. İnsanlar artık evlenmekten korkuyor. Ben de korkuyorum. Her evlenen boşanmak zorunda kalıyor. Para yoksa mutluluk olmuyor. Zengin olmayan biriyle neden bir kadın mutlu olsun ki? Başta ekonomi, geçimsizlik, ülkenin yönetim şekli.”

ÇOCUĞUNA ÇİKOLATA ALAMAYAN BİR BABA

ODAK’a konuşan emekli bir vatandaş da ekonomik tabloyu değerlendirerek, ailesine ve torunlarına istedikleri şeyleri alamamanın üzücü olduğunu söyledi. Maddi sıkıntıların aile içi huzursuzluğun temel nedeni olduğunu belirten vatandaş şöyle konuştu: “Bizler zor durumdayız. Ben emekliyim, hâlimiz ortada. Adam çocuğuna bir çikolata alamıyor. Yumurta olmuş 200 lira. Cumhurbaşkanı hesaplasın bakalım simit kaç para, çay kaç para. Süt, bez fiyatına baksınlar. Ekonomik sıkıntılar… Sadece bunun için söyleyemeyiz ama büyük etkisi var.”

“BU DEVİRDE HER ŞEY PARA”

İlişkilerin çıkar temelli hale geldiğini söyleyen bir başka vatandaş, ekonomik koşullara vurgu yaparak şunları dile getirdi: “Yanlış ilişkiler olabilir ya da güvensizlik üzerine kurulu ilişkilerden dolayı olabilir. Bu devirde her şey para. Para yoksa insanlar geçinemiyor. Geçinemedikleri için tartışıyorlar, ihtiyaçlarını karşılayamıyorlar. Boşanmanın sebebi bu.”

Benzer şekilde bir diğer vatandaş da, “Bence en büyük sebebi ekonomi. Ya da kültürün yozlaşması, insanların anlayışsız olması olabilir. Kültürel iletişim ve ekonomik sıkıntı. Başka şey olmaz ki.” ifadelerini kullandı.

“EVLİLİK İÇİN ACELE ETMEYİN”

Afyonkarahisar’a üniversite okumaya gelen ve 6 yıldır birlikte olan bir genç çift ise, evlilik için acele edilmemesi gerektiğini söyledi: “Ekonomik sıkıntı herkes için geçerli ama ilişkinin temelini bu oluşturmamalı. İnsanların tanımadan, güvenmeden böyle ciddi bir adım atmaması gerekiyor.”

Çift, ekonomik şartların etkisini kabul etmekle birlikte her şeyin tek sebebinin bu olmadığını da belirtti.

TÜRKİYE GENELİNDE DE ARTIŞ GÖRÜLÜYOR

Tüik verilerine göre ülke genelinde boşanma oranları 2023 yılında 173 bin 342 iken, 2024 yılında bu rakam 187 bin 343’e yükseldi.

Başkan Köksal’a Uşak’tan Ziyaret
Başkan Köksal’a Uşak’tan Ziyaret
İçeriği Görüntüle

Bin nüfus başına düşen boşanma sayısını ifade eden kaba boşanma hızı ise 2024 yılında binde 2,19 olarak gerçekleşti.

HABERİN VİDEOSU İÇİN LİNKE TIKLAYINIZ.

Kaynak: CEMİLE KAYTAN – ÖMÜRHAN TEMİZ ÖZEL HABER