22 Aralık, Türkiye'de ve dünya genelinde Paramedikler Günü olarak kabul edilerek 2005 yılından itibaren kutlanmaya başlandı. Bu özel günde, acil sağlık hizmetlerinin vazgeçilmez bir unsuru olan paramediklerin emekleri ve fedakarlıkları ön plana çıkarılıyor ve onlara yönelik çeşitli farkındalık etkinlikleri gerçekleştiriliyor.

Paramedikler, sağlık sektöründeki acil tıp hizmetlerinin kilit noktasında yer alıyorlar. Resmi olarak Ambulans ve Acil Bakım Teknikeri ismiyle anılan bu sağlık profesyonelleri, çoğunlukla kritik durumdaki bireylere ilk anda müdahale ederek hayati bir rol üstleniyorlar. Dünya çapında ambulanslarla birlikte görev yapan paramediklere ek olarak Acil Tıp Teknisyenleri (ATT), doktorlar ve diğer sağlık personeli de acil hizmetlerin sağlanmasında kritik görevler ifa etmektedir.

paramedik

PARAMEDİKLER GÜNÜ TARİHİ

Paramediklik tarihçesinin kökenleri Roma İmparatorluğu lejyonlarına, bubonik veba salgınının etkili olduğu 17. yüzyıla ve 19. yüzyılda tanımlanan sahra hastaneleri ile saha triyajı uygulamalarına dayanmaktadır. Türkiye'de ise 22 Aralık 2005 yılında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Genel Kurulu'nun paramedik programlarını üniversiteler bünyesinde açması ile güncel şeklini alan hastane öncesi bakım hizmetleri, her yıl coşkuyla kutlanan Paramedikler Günü'ne damgasını vurmuştur.

PARAMEDİKLER GÜNÜ MESAJLARI

"Gece gündüz demeden özverili şekilde sağlık hizmeti sunan fedakar Paramediklerimizin "Paramedikler Günü" kutlu olsun"

"Acil müdahaleyle “önceliğimiz hayat” diyen fedakar Paramedik arkadaşlarımızın “22 Aralık Paramedikler Günü” kutlu olsun."

"Saniyelerin bile çok kıymetli olduğu yaşam savaşında insanlara hayat veren tüm paramediklerimizin 22 Aralık Paramedikler Günü kutlu olsun."

Başkan Köksal: “Gençlik meclisini oluşturacağız” Başkan Köksal: “Gençlik meclisini oluşturacağız”

paramedik

Kaynak: TUĞBA ÖZKAN