“Su İçin Teknik Güç Birliği” temasıyla düzenlenen Türk Dünyası 1. Su Çalıştayı, Afyonkarahisar Korel Termal Otel’de gerçekleştirilen açılış programıyla başladı. Türk dünyasının su politikaları, teknik iş birlikleri ve stratejik yönetim modellerinin değerlendirileceği çalıştaya birçok ülkeden uzman, akademisyen ve kamu yöneticisi katıldı.
Açılış programında Cumhurbaşkanı Irak Özel Temsilcisi, Orman ve Su İşleri eski Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu bir konuşma yaparak hem akademik geçmişinden hem de Türkiye’nin su yönetimi tecrübelerinden önemli başlıklar aktardı.
HOCAMIZIN EMRİYLE BAŞLAYAN YOLCULUK
Konuşmasında akademik hayatından kesitler paylaşan Prof. Dr. Eroğlu, göreve başladığı dönemin zorlu ekonomik koşullarını anlatarak, “Hocam bana ‘asistan alacaksın’ dedi. O dönem asistan maaşı 600 lira, ev kirası 1000 liraydı. Tüm zorluklara rağmen hocamızın emri üzerine görevi kabul ettik ve çalıştık” ifadelerini kullandı.
Eroğlu, daha sonra üniversite kariyerinde ilerleyerek kürsü başkanı olduğunu belirtti. Ardından dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından İSKİ Genel Müdürlüğü görevine davet edildiğini söyledi. O yıllarda İstanbul’un ciddi su sıkıntısı yaşadığını hatırlatan Eroğlu, “Fatih’te, Beşiktaş’ta, Kadıköy’de haftada bir su veriliyordu. Biz İstanbul’u 2071 yılına kadar suya kavuşturduk” dedi.
“İSTANBUL’UN BORCUNU KAPATTIK, KASALARI DOLDURDUK”
İSKİ dönemindeki mali tabloya da değinen Prof. Dr. Eroğlu, “Sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte iki buçuk milyar dolar borç vardı. Onu tamamen kapatarak kurumu güçlü bir yapıya kavuşturduk, kasaları doldurduk” diye konuştu. Bu süreçte altı yüz tesis açtıklarını ifade eden Eroğlu, Türkiye’nin su yönetiminde büyük bir dönüşüm gerçekleştirdiğini vurguladı.
TÜRKİYE’NİN SU PROGRAMI VE KIBRIS GÖREVİ
Görevlerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla daha da genişlediğini belirten Eroğlu, “Üniversitedeki görevime devam ederken devlet su işlerine gideceksin, Türkiye’nin su problemini çözeceksin, Kıbrıs’a da su götüreceksin dediler. Bir yıl hem üniversitede hem DSİ’de çalıştım” şeklinde konuştu. 2007 yılında milletvekili seçilmesiyle üniversiteden ayrıldığını anlatan Eroğlu, bakanlık sürecinin de bu dönemde başladığını kaydetti.
GÖNÜL COĞRAFYAMIZA SAHİP ÇIKMALIYIZ
Konuşmasının devamında su politikasının sadece teknik bir konu olmadığını, aynı zamanda stratejik bir sorumluluk taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. Eroğlu, Türk dünyasının önemine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
“Türk dünyası çok önemli. Ancak sadece Türk dünyası değil, gönül coğrafyamıza da sahip çıkmamız gerekiyor. Kuzey Afrika, Balkanlar, Kafkaslar, Türkistan, Afrika'nın tamamı gönül coğrafyamızdır. Buralara sahip çıkmak bizim için bir mecburiyet, üzerimize düşen bir borçtur.”
AYRINTILAR GELİYOR….



