Niğde’nin bir köyünde doğan Mustafa Baysan, Almanya’nın Türkiye’den işçi göçü aldığı sırada lise çağlarında Almanya giderek uçak mühendisliği bölümünü kazanıyor ve havacılık sektöründe ki kariyerine 35 yıldır devam ediyor.

rahmiye sare palalı

RSP Kolejinde okuyan öğrencilerin çok şanslı olduklarını belirten Baysan havacılık sektörünün Türkiye’ye kaydığını belirtirken şu sözlerine yer verdi. Baysan, “Bu okulda okuyan öğrenciler çok şanslı çünkü havacılık sektörü Türkiye’ye kayıyor. Bu anlamda ve bu alanda Türkiye’de  oldukça fazla mühendislik başta olmak üzere teknik anlamda donanımlı insanlara ihtiyaç olacak. Bu okulda okuyan öğrenciler olarak hem uygulamalı hem de teorik derslerle birlikte bu donanımı kazanıyorsunuz. Teknik okullar yurt dışında oldukça rağbet gören ve insanların kollarına altın bilezik takıldığı bir yerdir. Türkiye’de bu nitelikte okullar görmek benim için mutluluk verici” diyerek hislerini dile getirdi.

BU İŞİN OLMAZSA OLMAZI YABANCI DİL

35 yıldır havacılık sanayisi sektöründeki tecrübelerini anlatan Baysan, aynı zamanda yabancı dil bilmenin zorunluluk olduğunu şu sözleriyle belirtti. Baysan, ‘’Tabi ki bu işin olmazsa olmazı yabancı dil çünkü yabancı dil bilmezseniz dünyadaki gelişmeleri takip edemezsiniz. Airbus dünyanın en büyük havacılık sanayi şirketi bizim şirketimizde 4-5 dil bilen çalışma arkadaşlarımız var ben kendim 3 dil biliyorum. Eğer bu sektörde hayatınızı idame ettirmek istiyorsanız mutlaka yabancı dil bilmeniz gerekiyor” diyerek öğrencilere dünyadaki gelişmelerden haberdar olmaları gerektiğini belirtti.

Rektör Okumuş sunum yaptı! Rektör Okumuş sunum yaptı!

RSP öğrencileri

BİZİM ÇOK FAZLA TEDARİKÇİMİZ VAR

Öğrencilerin sorularına cevap vererek devam eden Baysan, ‘’Türkiye’nin içinde bulunduğu konjonktürel durumu değerlendirdikten sonra Türkiye’de bu sektöre adım atacak olanların çok büyük avantaj ve dezavantajları olduğuna değindi. Baysan, “Uçak üretmek basit bir makine üretmenin ötesinde bir iş bizim çok fazla tedarikçimiz var. Bir ürünü en kaliteli en ucuz ve en güvenli olarak nereden temin edebiliriz diye araştırmalar yapıyoruz. Parça üreten firmalar bizlere başvuruyor tabiki bunun da bir protokol süreci var havacılık işi aceleye ve şakaya gelmez. Geçenlerde Türk Hava yolları 350 adet uçak satın aldı. Nereden baksanız tanesi 150 Milyon dolar.Biz Airbus olarak şuan mevcut haliyle günde 4 uçak üretiyoruz ama birikmiş bir tecrübemiz var bu sayı önümüzdeki yıl artacak. Bir uçağın sıfırdan üretimi 4 aya yakın bir süreç alıyor” diye konuştu.

ÖĞRENCİNİN SORUSUNA BEKLENMEDİK BİR CEVAP VERDİ

Bir öğrenci tarafından Mustafa Baysan’a yöneltilen “Aylık kazancınız ne kadar ?” sorusuna Baysan, “Kazanç çalışmakla doğru orantılıdır ne kadar çalışırsanız o kadar kazanırsınız. Sizlerin yaşları daha çok genç ve yolun başındasınız bir an önce ideallerinizi belirleyin ve bu yolda çalışmaya başlayın” ifadelerini kullandı.

2023 yılının son günlerine gelmesiyle birlikte 2023 yılının son kariyer gününde bu denli bir ismin ağırlanmasından mutluluk duyduğunu belirten öğrenciler hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından Baysan’ı alkışlarla uğurladı. Öğrencilerle tanıştığı için çok memnun olduğunu belirten Mustafa Baysan’ ise umarım Türk gençliğine bir katkımız olmuştur diyerek dileklerini iletti.

Kaynak: ODAK HABER MERKEZİ