Türkiye’yi yasa boğan facia 11 Kasım 2025 tarihinde meydana geldi. Azerbaycan’dan havalanan Türk Hava Kuvvetleri’ne ait C-130 tipi askeri kargo uçağı, Gürcistan-Azerbaycan sınırında henüz belirlenemeyen bir sebeple düştü. Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan ilk açıklamada, “Düşen uçağımızda uçuş ekibiyle birlikte 20 personelimiz bulunuyordu. Arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir.” denildi.
MSB: UÇAKTA BULUNAN 20 ASKER ŞEHİT OLDU
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, yaptığı açıklamada, “Kahraman silah arkadaşlarımız Azerbaycan’dan ülkemize gelmek üzere havalanan C-130 askeri kargo uçağımızın Gürcistan-Azerbaycan sınırında düşmesi nedeniyle 11 Kasım 2025 tarihinde şehit olmuşlardır. Kahraman şehitlerimize şahsım ve Milli Savunma Bakanlığı mensupları adına Allah’tan rahmet; kederli ailelerine ve asil milletimize başsağlığı ve sabır dilerim.” ifadelerini kullandı.
ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Bakanlıktan yapılan yeni açıklamada, “Azerbaycan-Gürcistan sınırında düşen askeri kargo uçağımızın enkazında arama-kurtarma ve kaza kırım ekibinin incelemelerine Gürcistan makamlarıyla koordineli olarak 06.30’da başlanmıştır.” denildi.
MSB, kaza sonrası bölgeye sevk edilen arama kurtarma ekiplerinin enkaza ulaştığını ve çalışmaların sürdüğünü bildirdi. Gürcistan’ın Kaheti bölgesinde Siğnaği kenti yakınlarında düşen uçağın parçalarının dağlık arazide geniş bir alana yayıldığı açıklandı.

Şehit Ateşi Türkiye’nin Dört Bir Yanına Düştü
Kazanın ardından Türkiye genelinde şehit haberleri yürekleri dağladı.
Amasya: Evli ve iki çocuk babası Astsubay Başçavuş Hamdi Armağan Kaplan’ın acı haberi baba ocağına ulaştı. Gümüşhacıköy’deki evine Türk bayrağı asıldı.
Konya: Hava İkmal Astsubay Kıdemli Çavuş Ahmet Yasir Kuyucu’nun şehadet haberi Selçuklu ilçesindeki ailesine verildi.
Çorum: Hava Bakım Astsubay Üçüncü Sınıf Burak İbbiği’nin şehit olduğu öğrenildi.
Balıkesir: Hava Uzman Çavuş Emre Sayın’ın ailesine acı haber ulaştı.
Bursa: Pilot Binbaşı Serdar Uslu ve Astsubay Başçavuş Ramazan Yağız şehit oldu.
Muğla: Hava Bakım Başçavuş Emrah Kuran’ın Milas’taki baba ocağına şehadet haberi verildi.
Tekirdağ: Hava Astsubay İlker Aykut’un Muratlı’daki ailesi yasa boğuldu.
Eskişehir: Üsteğmen Emre Mercan’ın ailesi acı haberi aldı.
Kırklareli: Lüleburgazlı Astsubay Üstçavuş Berkay Karaca’nın evi Türk bayraklarıyla donatıldı.
Karabük: Kıdemli Başçavuş Nuri Özcan’ın ailesine şehadet haberi ulaştı.
Bilecik: Üstçavuş İlhan Ongan’ın baba evine Türk bayrağı asıldı.
İstanbul: Pilot Yarbay Gökhan Korkmaz’ın Büyükçekmece’deki ailesi gözyaşlarına boğuldu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Allah Şehitlerimize Rahmet Eylesin”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bugün Azerbaycan’dan ülkemize gelmekte olan askeri uçağımızın Gürcistan-Azerbaycan sınırında düştüğünü derin bir üzüntüyle öğrendik. Enkaza ulaşmak için arama çalışmaları sürüyor. Allah şehitlerimize rahmet eylesin.” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, “Sayın Cumhurbaşkanımız ilk andan itibaren arama kurtarma çalışmalarıyla ilgili anlık bilgi almakta, gelişmeleri yakından takip etmektedir.” açıklamasını yaptı.
GÜRCİSTAN VE AZERBAYCAN İLE YOĞUN TEMAS
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Gürcistan Savunma Bakanı Irakli Chikovani, Azerbaycan Savunma Bakanı Orgeneral Zakir Hasanov ve Azerbaycan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kerim Veliyev ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.
Bakan Güler, görüşmelerde arama kurtarma süreci ve enkaz incelemelerine dair son durumu değerlendirdi. Gürcistan ve Azerbaycan makamları, Türk ekiplerine her türlü desteği sağladıklarını bildirdi.

“ENKAZ GÜVENLİK ALTINA ALINDI”
MSB’den yapılan açıklamada, “Gürcistan arama kurtarma ekipleri saat 17.00’de uçağın enkazına ulaşmıştır. Enkaz, kaza kırım ekiplerimizin incelemesi maksadıyla emniyete alınmıştır. Kaza kırım ekibimiz bölgeye intikal etmektedir.” denildi.
Arama çalışmalarının zorlu hava koşullarına rağmen sürdüğü, enkazın Xolagiri Manastırı yakınlarında dik yamaçlara yayıldığı açıklandı.

TAZİYE MESAJLARI PEŞ PEŞE GELDİ
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gönderdiği taziye mesajında, “Türkiye’nin acısı bizim acımızdır.” dedi.
Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev de mesajında, “Kardeş Türk halkının acısını paylaşıyorum.” ifadelerini kullandı.
KKTC Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman ve Başbakan Ünal Üstel de yayımladıkları mesajlarda, “Bu elim kazada hayatını kaybeden kahraman askerlerimize Allah’tan rahmet, Türk milletine başsağlığı diliyoruz.” sözleriyle Türkiye’ye destek verdi.

İÇİŞLERİ BAKANI YERLİKAYA: “ENKAZA ULAŞILDI”
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Gürcistan İçişleri Bakanı Gela Geladze ile düzenli olarak görüşüyoruz. Sayın Bakan, C-130 askeri kargo uçağımızın enkazına saat 17.00 civarında ulaşıldığını ve çalışmaların sürdüğünü bildirdi.” açıklamasında bulundu.
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise “Dualarımız kahraman askerlerimiz için. Allah ordumuzu korusun.” ifadelerini kullandı.
ULUS YASA BOĞULDU
Türkiye’nin dört bir yanında şehit ailelerinin evlerinde Türk bayrakları asıldı, taziye çadırları kuruldu. Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı, şehitlerin naaşlarının memleketlerine gönderileceğini duyurdu.
Kazanın nedeni henüz belirlenemedi. MSB, kaza kırım ekibinin bölgedeki incelemeleri tamamlamasının ardından uçağın düşüş nedenine ilişkin detaylı bir raporun kamuoyu ile paylaşılacağını bildirdi.



