Çakarlı araçlar, son yıllarda özellikle yoğun trafik saatlerinde sıkça rastlamaya başladığımız diğer sürücüleri rahatsız eden aynı zamanda da trafiğin akışını olumsuz etkileyen bir yöntemdir. Hususi araçlarda yoğun trafikten kaçmak için tercih edilen bu yöntem toplum içinde büyük tepkiye sebep olmaktadır. Devlet yetkilileri bu durumla sıkı bir şekilde mücadele etmektedir. Kontrol noktalarında yapılan denetimlerde usulsüz çakar kullanımına caydırıcı cezalar kesilmektedir.

ÇAKAR VE TEPE LAMBASI KULLANMA CEZASI

Çakar ve tepe lambası kullanımı hususi kullanımdaki araçlar için kesinlikle yasaktır ve cezai yaptırıma tabidir. Hususi kullanımdaki araçların çakar veya tepe lambası tespit edildiği durumlarda idari para cezasının yanı sıra ehliyete el konulması ile de karşı karşıya kalınabilir. Çakarlı araç cezası sis çakar modülü cezası ve beyaz çakar cezası şeklinde yapılır.

SİS ÇAKAR MODÜLÜ CEZASI

Sis çakar modülleri için de aynı idari para cezası yaptırımına tabidir. Daha çok motorcular tarafından trafikteki görünürlüklerini arttırmak için tercih edilen sis çakar modülleri çakar ve tepe lambalarıyla aynı yaptırımlara tabidir.

BEYAZ ÇAKAR CEZASI

Trafikte çoğunlukla gördüğümüz ve rastladığımız araçlara takılan çakarlar kırmızı ve mavi rengindedir. Renginin ne olduğu bu konuda belirleyici değildir. İster beyaz renkli ister mavi veya kırmızı renkli olsun kullanılan çakarların usulsüz takılmış olması cezai yaptırıma sebep olacaktır.

İŞTE 2023 USULSÜZ ÇAKAR LAMBA TAKMA CEZASI NE KADAR?

Usulsüz takılan çakar lambaları, tepe lambaları rengi ne olursa olsun 4 bin 62 Türk lirası idari para cezasına çarptırılır. Bu ceza 2022 yılında bin 823 TL iken 2023 yılına girerken yapılan düzenlemeler ile 4 bin 62 TL’ye çıkarılmıştır. Bu cezaya, 15 gün içinde ödenmesi durumunda yüzde 25 indirim uygulanır. Aynı maddeden 1 yıl içinde 3 defa ceza alınırsa, araç 15 süresince trafikten men edilir.

KİMLER ÇAKAR TAKABİLİR?

Burası Ne Ege Ne  De Akdeniz Burası Ne Ege Ne De Akdeniz

Ambulans, itfaiye, polis, AFAD, yol yapım araçları yalnızca görevli oldukları süre içerisinde çakar, tepe lambası ve siren kullanım hakkına sahip kamu araçlarının başında gelmektedir. Bunlar haricinde Cumhurbaşkanı, bakanlar, milletvekilleri, siyasi parti liderleri dahil olmak üzere devletin belirli 29 makamına bağlı üst kadroların araçları geçiş üstünlüğüne sahiptir ve dolayısıyla çakar ve tepe lambası kullanabilirler.<

#polis #ceza #çakarlıaraç #trafik #tehlike #mödüllü #lamba #trafikakışı #afyonkarahisar #odakgazetesi

 

Editör: TE Bilisim