Tarım ve Orman bakanlığı bünyesinde yer alan Et ve Süt Kurumu et ve süt ürünlerine ¼ oranında zam yaptı. Eski fiyatlarla ESK’da kıymanın kg fiyatı 229 TL iken yeni fiyatlandırmada %25 artışa gitti.

Yeni Zamlardan Önce Fiyatlar Nasıldı?

Et ve süt ürünleri kurumu zam açıklaması yapmadan önce kıymanın fiyatı 229 TL idi. Kuşbaşı kg fiyatı ise 259 TL olarak belirlenmişti. Fiyatlandırma ile emekliler başta olmak üzere dört gelirli vatandaşlar Et ve Üt Kurumları önünde uzun kuyruklar oluşturuyordu.

TÜİK tarafından verilen verilere göre Mart ayında önceki aylara oranla rekor zam gerçekleşen ürünler bulunuyor. Kuzu eti %18.58 bir artış yaşarken dana eti % 14.65 zam oranında artış gösteriyor.

Tavuk eti gibi kümes hayvanları etlerinde ise %12.19’luk bir artış yaşandı. Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde yer alan bilgilere göre Türkiye sağlıklı beslenme konusunda Avrupa’da son sırada yer alarak sınıfta kalıyor.

5 soruda kira beyannamesinde pişmanlık uygulaması 5 soruda kira beyannamesinde pişmanlık uygulaması

Eurostat’ın verileri incelendiğinde 27 üyeye sahip olan AB ülkelerinde iki gün içinde et tavuk ya da balık tüketimi yapmayan ülkelerin oranı 2022 yılında 8.3 olmuştu. Avrupa ülkeleri arasında en yüksek orana sahip ülke Romanya olmuştu. %21.6 gibi yüksek bir oranlar ikinci sıraya ise Bulgaristan yerleşmişti. 

Kaynak: GAMZE KOÇAK