Eski Orman ve Su İşleri Bakanı, Irak Cumhuriyeti Nezdinde Özel Temsilci Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 5 Haziran Dünya Çevre Günü ve Türkiye Çevre Haftası dolayısıyla anlamlı bir mesaj yayımladı. Eroğlu, çevrenin korunmasının insanlık görevi olduğunu vurgularken Türkiye'nin çevre ve iklim mücadelesindeki kararlılığına dikkat çekti.
“TABİATI KORUMAK HEPİMİZİN SORUMLULUĞU”
Prof. Dr. Eroğlu, mesajında çevre meselelerinin tüm insanlığı ilgilendiren ortak bir sorun olduğunu ifade ederek, doğanın dengesinin korunmasının gelecek nesillere bırakılacak en kıymetli miras olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle 2022 yılından bu yana Haziran ayının ilk haftasının “Türkiye Çevre Haftası” olarak kutlandığını hatırlatan Eroğlu, bu yılın temasının "Plastik Kirliliği ile Mücadele" ve sloganının ise “Çevrene İyi Bak” olduğunu aktardı.
“TÜRKİYE, EN ÇEVRECİ ÜLKELERDEN BİRİ HALİNE GELDİ”
Eroğlu, Türkiye'nin çevre politikaları konusunda büyük ilerlemeler kaydettiğini belirterek, son 22 yılda yapılan yatırımlarla ülkenin “en çevreci hükümetler” dönemini yaşadığını ifade etti. Özellikle ormancılık, su yönetimi, yenilenebilir enerji, ulaşım, atık yönetimi gibi pek çok alanda önemli hamlelerin hayata geçirildiğini aktardı.
5,5 MİLYAR FİDAN TOPRAKLA BULUŞTU
Türkiye'nin dünyada orman varlığını artıran nadir ülkeler arasında yer aldığını vurgulayan Eroğlu, 2003’te 20,8 milyon hektar olan orman alanının 22,9 milyon hektara ulaştığını ve bu süreçte 5,5 milyar fidanın dikildiğini belirtti. Ayrıca, erozyonla mücadelede de başarılı bir tablo çizildiğini söyleyen Eroğlu, yılda kaybedilen toprak miktarının 500 milyon tondan 154 milyon tona düştüğünü aktardı.
SU YÖNETİMİNDE 10 BİNİ AŞKIN TESİS HİZMETE ALINDI
İklim değişikliğinin en büyük etkisinin su kaynakları üzerinde görüldüğünü belirten Eroğlu, 22 yılda 10 bin 295 su yapısının hizmete alındığını ifade etti. İstanbul’dan Kars’a kadar 81 ilin içme suyu ihtiyacının uzun vadeli planlarla çözüldüğünü ve 6,85 milyon hektarlık arazinin sulamaya açıldığını açıkladı.
YENİLENEBİLİR ENERJİ VE EMİSYONLA MÜCADELEDE REKORLAR
Türkiye’nin yenilenebilir enerjiye verdiği önemi de vurgulayan Prof. Dr. Eroğlu, hidroelektrik, rüzgâr ve güneş enerjisinde kurulu gücün ciddi oranda arttığını söyledi. 2003 yılında 12 bin MW olan yenilenebilir enerji kapasitesinin bugün 50 bin MW’a ulaştığını belirtti. Ayrıca, 2017 yılından itibaren Türkiye’nin sera gazı emisyonlarında düşüş yaşandığını ifade etti.
ULAŞTIRMA, ATIK YÖNETİMİ VE YASAL ADIMLAR
Ulaştırma alanında yapılan bölünmüş yollar ve hızlı tren projeleriyle karbon salınımının azaltıldığını dile getiren Eroğlu, Sıfır Atık Projesi kapsamında da 24 milyon ton atığın geri kazanıldığını ve 3 milyon ton sera gazı salımının önlendiğini açıkladı. Türkiye’nin çevre ile ilgili uluslararası anlaşmalara taraf olduğunu ve Avrupa Birliği ile yürütülen çevre faslında önemli başarılar elde ettiğini hatırlattı.
TBMM’DE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KOMİSYONU KURULDU
2021 yılında TBMM bünyesinde kurulan İklim Değişikliği Araştırma Komisyonu’nun da ülkemizin çevre politikalarına yön verdiğini belirten Eroğlu, hazırlanan 842 sayfalık raporun çevre ve iklim politikalarına ciddi katkı sunduğunu kaydetti.
“DAHA YAŞANABİLİR BİR DÜNYA İÇİN EL ELE”
Prof. Dr. Veysel Eroğlu, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
“Bu düşüncelerle bütün vatandaşlarımızın 5 Haziran Dünya Çevre Gününü ve Türkiye Çevre Haftası’nı gönülden kutluyor, daha yaşanabilir bir Dünya’yı gelecek nesillere bırakmak için herkesi sorumlu davranmaya davet ediyorum.”