“Düğünlerde ateş açana 10 yıl ceza”
Özellikle düğün, nişan, asker uğurlama etkinliklerinde silah kullanımını önlemek adına daha önceden 6 ay ile 3 yıl arasında olan hapis cezaları, önemli ölçüde artırılarak 1 yıl 6 ay ile 10 yıl arasına yükseltiliyor. Yerleşim yerlerinde silahlı ateş açma suçunun cezası, 6 ay ile 3 yıl olan hapsedilme süresi, 1 yıl 6 aydan 5 yıla çıkarılıyor. Kurusıkıyla yerleşim yerlerinde ateş etme durumunda, hapis cezası 1 yıl ile 5 yıl arasında olacak.
“Trafikte yol kesen için 3 yıl ceza”
Trafikte yol kesilmesi suçu, TCK’ya ayrı bir suç olarak ekleniyor. Bu suçu işleyenler, 1 yıl ila 3 yıl hapis ve bir yıl süreyle ehliyetin geri alınması cezasıyla karşılaşacaklar.
“Makas atanlara 50 Bin, drift atanlara 80 Bin TL ceza verilecek”
Daha önceden trafikte makas atılmanın cezası 9 bin 267 lira idi. Bu ceza beş kat daha artırıldı ve 50 bin liraya yükseltildi. Aynı zamanda, ehliyete bir yıllığına el konulacak. Drift yapanlara verilmiş olan 46 bin 392 liralık para cezası da 80 bin liraya yükselecek, 60 gün süreyle ehliyete el koyma cezası bir yıl olacak.
“Ehliyetsiz araç kullananlar için 40 bin lira ceza verilecek”
Ehliyetsiz olarak araç kullanmanın cezası, 18 bin 677 lira iken 40 bin liraya çıkarılacak.
“Alkollü araç kullananlara 50 Bin TL ceza verilecek”
9 bin 267 lira olan alkollü araç kullanmanın cezası, 50 bin liraya yükseltilerek bir yıl ehliyetin geri alınmasıyla sonuçlanacak. 3 aydan 2 yıla kadarki hapis cezası, 6 aydan 2 yıla kadar uygulanacak ve aynı zamanda da alt sınırı da bir kat daha artacak. Uyuşturucunun etkisi altında araç kullanımının cezası ise şu anda 47 bin 842 liradır. Beş yıl süreyle ehliyetin geri alınması cezasıyla birlikte 100 bin lira para cezasıyla 5 yıllığına ehliyeti geri alma cezası olacak.
“Olay yerinden kaçanlar için 3 yıl ceza”
Ölümlü ve yaralama oluşan trafik kazalarına karışıp zorunlu olmadıkça olay yerinden kaçma durumu, TCK’da ilk kez ayrı bir suç olarak düzenlenmektedir. Olay yerini terk eden kişiye, 1 yıl ile 3 yıl arasında hapis cezası verilecektir ve ehliyeti de iki yıl süreyle geri alınacaktır. Maddi hasara neden olan kazalarda olay yerinden kaçmanın cezası, 4 bin 512 liranın yerine 10 bin lira oluyor.
“Saldırı amacıyla aracından inen için de ceza geliyor”
Saldırı amaçlı sürücünün bir aracı takip etmesi veya araçtan inmesi suç olarak kabul edilecek. Fail, idari para cezası alacak ve bir yıl süreyle ehliyeti geri alınacaktır.
“Ruhsatsız tüfeği olanlara 30 Bin TL ceza verilecek”
Ruhsatsız tüfeği bulunduran ya da taşıyanlar için uygulanacak ceza, 6 bin 531 lira yerine 30 bin lira olacak. Tüfeğin mülkiyeti de devlete geçirilecektir. İzinsiz kurusıkı taşımanın cezasının da 11 bin 977 lira yerine 20 bin lira olarak artırılacağı belirtiliyor.
“Ambulansa yol vermeyen için 20 Bin TL ceza”
Ambulansa, itfaiyeye ve polise yol vermemenin cezası 993 liradan 20 bin liraya yükseliyor.
“Haksız tahrikte indirim azalıyor”
Yargı paketinin taslağında, özellikle kadın cinayetleri gibi toplumda büyük etki yaratan, kamu vicdanını yaralayan ve cezasızlık algısı oluşturan “haksız tahrik” uygulamasında değişiklik yapılması planlanıyor. Mahkemeler, sanıklar için haksız tahrik ve teşebbüs durumlarında indirimleri daha az biçimde uygulayarak daha çok ceza verecektir. Yaralama suçu için cezalar yüzde 50 oranında artış gösterecek.
“Kadın cinayetleri için haksız tahrik indirimi düşürülüyor”
Kadın cinayetleriyle ilgili olarak sıkça eleştirildiği görülen “haksız tahrik” nedeniyle, sanık hakkında “ağırlaştırılmış müebbet hapis” cezasının 18-24 yıl arasında olabiliyordu. Bu taslak ile birlikte, haksız tahrik durumunda “ağırlaştırılmış müebbet” cezası ise 22 ila 30 yıl olarak uygulanabilecek. Ayrıca, “müebbet hapis” cezası için haksız tahrik uygulanarak indirilen cezalar artık 12-18 yıl yerine, 16 ila 22 yıl arasında olacak.