2026-2027 Eğitim-Öğretim Yılında Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ve Öğrenim Ücretlerinin Tespitine Dair Karar, Resmî Gazete’de yayımlandı. Kararla birlikte devlet üniversitelerinde birinci öğretim ve açık öğretimde öğrenim gören öğrencilerin katkı payları ile ikinci ve uzaktan öğretimde uygulanacak öğrenim ücretlerine ilişkin esaslar belirlendi. Program süresini aşmayan öğrencilerden alınması gereken katkı paylarının devlet tarafından karşılanacağı açıklanırken, devletin karşılayacağı katkı tutarları yüzde 40 artırıldı.

BİRİNCİ ÖĞRETİMDE HARÇ ALINMAYACAK

Devlet üniversitelerinde eğitimine devam eden veya yeni kayıt yaptıran birinci öğretim ve açık öğretim öğrencilerinden, program süresi içerisinde eğitimlerini tamamlamaları şartıyla öğrenci katkı payı alınmayacak. Bu öğrenciler için belirlenen katkı payları devlet tarafından karşılanacak. İkinci ve uzaktan öğretim öğrencileri ise kararda belirtilen öğrenim ücretlerini ödeyecek. Terörle Mücadele Kanunu ve ilgili mevzuat kapsamında hayatını kaybedenlerin eş ve çocukları, maluller ile eş ve çocukları, şeref aylığı alanlar ve bunların eş ve çocuklarından öğrenci katkı payı ve öğrenim ücreti alınmayacak. Bu kapsamda bulunan öğrencilerden yaş, program süresi ve kayıtlı olunan program sayısı bakımından herhangi bir sınırlama uygulanmayacak.

ENGELLİ ÖĞRENCİLERE ORANLARI KADAR İNDİRİM

Engelli olduğunu belgeleyen öğrencilerin ödemesi gereken öğrenim ücretlerinde, engellilik oranında indirim uygulanacak. Birinci öğretim ve açık öğretim programlarında eğitim gören engelli öğrencilerden ise program süresi ve kayıtlı olunan program sayısına bakılmaksızın katkı payı alınmayacak. Belgelerini kayıt sırasında sunamayan öğrenciler, daha sonra gerekli belgeleri ibraz ederek ödedikleri ücretlerin ilgili kısmını geri alabilecek. Yurt dışından öğrenci kabul kontenjanları kapsamında devlet üniversitelerine kayıt yaptıracak öğrencilerin öğrenim ücretleri de yeniden düzenlendi. Bu öğrencilerden alınacak ücret, ilgili cetvellerde belirlenen öğrenci cari hizmet maliyetinin iki katından az olmamak üzere üniversiteler tarafından belirlenecek. Türkiye’de ikamet izni bulunan aynı aileden birden fazla öğrencinin devlet üniversitesinde öğrenim görmesi halinde ise yüzde 25’ten az olmamak üzere kardeş indirimi uygulanacak.

Başmakçı’da yeni eğitim yılı hazırlığı! Eğitim gündemi masaya yatırıldı
Başmakçı’da yeni eğitim yılı hazırlığı! Eğitim gündemi masaya yatırıldı
İçeriği Görüntüle

BİR BÖLÜMÜ SOSYAL HİZMETLERE AYRILACAK

İkinci öğretim öğrencilerinden alınacak öğrenim ücretlerinin yüzde 10’u, başta beslenme olmak üzere barınma, sağlık, spor, kültür ve diğer sosyal hizmetlerde kullanılacak. Kalan tutar üniversite bütçesine aktarılacak ve Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen usul ve esaslar doğrultusunda değerlendirilecek. Yabancı dille eğitim veren yükseköğretim programlarında ise öğrenim ücreti ve katkı payı 1,5 katı olarak uygulanacak. Ailesi veya kendisi Filistin’in Gazze şehrinde ikamet eden ve devlet yükseköğretim kurumlarında örgün öğretim gören ön lisans, lisans, tezli yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin 2026-2027 eğitim-öğretim yılında ödemeleri gereken öğrenim ücretleri devlet tarafından karşılanacak. Karar, 30 Haziran 2026 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Kaynak: CEMİLE KAYTAN